BenteBager.dk
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links
Ingen resultater
Vis alle resultater
BenteBager.dk
Ingen resultater
Vis alle resultater

Gammeldags fastelavnsboller

Skrevet af Bente Bager
gammeldags fastelavnsboller

Gammeldags fastelavnsboller er altså bare gode, og du kan komme alt muligt fyld indeni. Her har jeg brugt den klassiske vaniljecreme og hindbærmarmelade, men æblemos eller remonce og creme er også lækkert.

Opskriften er oprindeligt fra min søster, skrevet med den sirligste håndskrift. Ingen skriver så pænt som min søster ❤ Jeg fik opskriften da jeg var helt ung, og der gik nogle år før jeg rigtig begyndte at bage. Dengang boede jeg i en lille lejlighed, så jeg havde ikke de bedste forhold at bage i. Jeg vidste bare, at den opskrift måtte jeg have til fremtidig brug. Den er modificeret en smule, men ikke meget. Det er typisk mig, jeg laver tit opskrifter om, og tilpasser min egen smag. Det er også den primære grund til at jeg lavede denne samling af opskrifter. Jeg var simpelthen nødt til at skrive alle noterne rent 😆

De holder sig gode, også et par dage efter. Jeg har ellers prøvet mange andre opskrifter, der hurtigt bliver kedelige, men ikke den her. Hvis du vil, kan du give dem 10 sekunder i mikro’en (uden glasur), men de kan sagtens spises kolde. Jeg venter dog med at komme glasur på til samme dag, de skal spises. Så synes jeg at glasuren bliver pænest.

Nemme at transportere

Jeg har sommetider haft dem med på arbejde, og der er det jo nemt at transportere uden glasur, og så lige bikse noget glasur sammen kort før de skal serveres. En smule farve eller krymmel gør lige det sidste, og igen; det er jo super nemt at have med. Til disse blandede jeg 5-6 farver hver for sig, og hældte lidt af hver farvet glasur op i en dyb tallerken. Jeg kunne så lave det farvede mønster, jeg ville, og dyppe bollen ned i. Du kan selvfølgelig også komme det på med en ske eller lignende. De fik lidt et galaktisk udtryk denne gang, og godt smagte de i hvert fald.

gammeldags fastelavnsboller
Masser af fyld

Til gammeldags fastelavnsboller er det utrolig vigtigt at dejen bliver æltet længe, men ikke for længe. 12-15 min ca., men tjek den indimellem. Dejen starter med at været klistret, men undlad at komme mere mel i. Dejen bliver helt elastisk efter noget tid, og meget nem at arbejde med. Det er vigtigt, når dejen senere skal samles omkring fyldet. Hvis dejen er for tør, falder alt det lækre fyld ud under bagning. Se i videoen herunder hvordan fastelavnsbollen bliver samlet. Enderne skal “nippes” sammen, så dejen slutter tæt omkring fyldet.

Sådan samles en fastelavnsbolle

Hvis du gerne vil prøve at lave sprøde fastelavnsboller af wienerdej, kan du prøve denne opskrift. De tager lidt længere tid at lave, men smager bedre end bagerens, hvis du spørger det hårde dommerpanel – min familie 😄

Mangler du noget til fastelavnsfesten? Så kan du finde lidt forskelligt under “shopping links” (Fest og diverse) der er alt fra fastelavnstønder til udklædning. Hvis du køber gennem et af mine shopping links, får jeg et lille beløb for det, og prisen er den samme for dig. På den måde kan du støtte bloggen, så jeg kan fortsætte med at udvikle opskrifter ❤

Gammeldags fastelavnsboller

Ingredienser

  • 150 g stuetempereret smør eller margarine
  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg (eller 2 æggehvider hvis du selv laver creme)
  • 50 g sukker
  • 1/4 tsk salt
  • Ca. 400 g hvedemel
  • CREME:
  • 2 æggeblommer
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk majsstivelse
  • 2,5 dl mælk
  • Korn fra en lille vaniljestang (eller 1/2 stor)
  • DESUDEN:
  • Lidt mælk til pensling, stuetemperatur
  • ca. 200 g hindbærmarmelade, bagefast
  • 100-150 g flormelis til glasur

Sådan gør du

  1. Opdel æggene i blommer og hvider. Læg blommerne til side, de skal bruges til creme

BOLLEDEJ:

  1. Lun mælken til lillefingervarm (skal ikke føles hverken varm eller kold) og opløs gær i mælken
  2. Hvis du bruger røremaskine, så kom blandingen deri, og tilsæt blødt smør, æggehvider, sukker, salt og til sidst mel
  3. Ælt dejen glat og elastisk (ca. 10-15 minutter på røremaskine, alt efter hastighed). Dejen vil føles meget klistret i starten, men kom ikke mere mel i.  Dejen begynder efter noget tid at blive mere spændstig. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver æltet for meget, for så bliver den klistret igen
  4. Lad dejen hæve ca. 1 time, overdækket med plastik (brug. evt. en opklippet frysepose)

CREME:

  1. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en lille gryde
  2. Pisk majsstivelse og mælk i, og kog op under konstant piskning indtil cremen stivner
  3. Smag til med vaniljekorn og sæt til afkøling

SAMLING:

  1. Drys en smule mel eller olie på bordet, og hæld bolledejen ud på bordet
  2. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30×40 cm, og skær dejen op, så der bliver 12 firkanter på 10×10 cm
  3. Placer creme og syltetøj på hver firkant og luk bollerne sammen som vist i videoen
  4. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve 15 min. med et fugtigt viskestykke henover
  5. Pensl forsigtigt med mælk eller vand
  6. Bages ved 200° 15-20 min.
  7. Lad dem køle af på en rist og pynt de kolde boller med glasur, og evt. kokos, krymmel eller slik
Del296Pin67
Bente Bager

Bente Bager

Næste indlæg
Makronsnitter med solbærmarmelade

Makronsnitter med solbærmarmelade

Ingen resultater
Vis alle resultater
Bente Bager

Bente Bager

Bagenørd

Hej og velkommen til BenteBager.dk
Jeg hedder Bente Bager og står bag denne blog om diverse bagværk og lækkerier. Jeg deler opskrifter, billeder og fremgangsmåder, og du er velkommen til at læse med ♥

Følg med ❤

Følg med ❤

    The Instagram Access Token is expired, Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to refresh it.

Reklamelinks ❤

Naviger

  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links

Seneste opskrifter

kransekagetårn bentebager.dk

Kransekagetårn

Vaniljekranse til sprøjtepose

Vaniljekranse til sprøjtepose

Ananaskage

Ananaskage

chokolanzapin

Chokolanzapin – en sjov gaveidé

Søg i kategorier

  • Alle opskrifter
  • Blog
  • Brød & boller
  • Cookies & småkager
  • Desserter
  • Drikkevarer
  • Drikkevarer
  • Fastelavn
  • Fødselsdag
  • Glutenfri
  • Is
  • Jul
  • Kager
  • Madopskrifter
  • Opskrifter
  • Smørcreme
  • Snacks
  • Sommer
  • Søde sager
  • Sukkerfri
  • Tilbehør

Søg i emner

boller brownie brun farin brød chokolade chokoladekage creme fraiche dessert Fastelavn fløde fondant frosting fuldkorn fuldkornshvedemel fødselsdag gær hasselnødder havregryn hvedebolle hvid chokolade jul kaffe kage kanel kokos kokosmel kransekage krymmel mandler marcipan mel mousse muffins nødder rørsukker småkage småkager smør smørcreme sommer sukker tapas uden mælk uden æg vanilje

© 2020 bentebager.dk

Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links

© 2020 bentebager.dk

Ingen kage uden cookies ❤
Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores website med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester. Cookie indstillingerJeg accepterer
Cookie- og privatlivspolitik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR