Indimellem kan det være en god ide at lave en vegansk brownie. Jeg er ikke selv veganer, men der er flere i min omgangskreds der er. Så kan jeg godt finde på at lave en vegansk kage når de kommer forbi. De fleste af ingredienserne er nogle, jeg har på lager i forvejen. På den måde skal jeg ikke lave alt om, men bare tænke lidt over hvor ingredienserne kommer fra.
Jeg har nok tidligere været lidt skræmt over det at lave vegansk mad og kager, for hvad nu hvis der var noget, jeg ikke tænkte over? Det var f.eks. lige ved at gå galt, da jeg var ved at komme makroner (lavet med æggehvider) i en vegansk æblekagerasp. Det kom jeg da heldigvis i tanke om i tide, så jeg erstattede med lidt rørsukker, der jo også har en lidt karamelliseret smag 😅
Nå, men tilbage til brownien, så reddede det min dag, da min kollega fortalte mig om vegansk smør. Tænk, det vidste jeg sket ikke, man kunne få 😄 Jeg var heller ikke klar over, at blendede hørfrø blandet med vand ville danne æggeagtig konsistens, der kan bruges i kager. Med alternativer til smør og æg var alt jo pludselig muligt, og det kom der denne veganske brownie ud af.
Vegansk brownie er slet ikke så farlig at lave, som jeg havde frygtet. Slet ikke i dag med alle de erstatningsprodukter, der findes for mælk, smør og æg. Du kan også tilføje hasselnødder eller valnødder, hvis du har lyst.
Hvis du mere er til almindelig brownie, finder du opskriften her ❤
Vegansk brownie
Ingredienser
- 6 spsk hørfrø
- 175 g vand (1,75 dl)
- 175 g vegansk smør (f.eks. "vegan block" fra Naturli')
- 340 g brun farin
- 300 g rørsukker
- 1,5 spsk vaniljesukker
- 210 g hvedemel
- 125 g usødet kakao
- 1,5 tsk bagepulver
- 3/4 tsk salt
- 300 g mørk chokolade (uden mælk)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175° alm. ovnvarme, ikke varmluft
- Blend hørfrøene til mel, og bland sammen med vandet. Sæt blandingen til side, så den kan blive tyk
- Gør en bageform klar, ca. 25×40 cm, og beklæd den med bagepapir
- Gør det veganske smør blødt uden at det er helt smeltet, evt. ved kort tid i mikrobølgeovn, og pisk det godt sammen med rørsukker og brun farin. Pisk det godt igennem med håndmixer
- Tilfør hørfrømassen og vaniljesukker, og pisk ved lav hastighed til blanding er godt mixet
- Sigt mel, kakao og bagepulver sammen, og vend det forsigtigt ind i dejen
- Opdel chokoladen i 3, og tag den ene del fra. Denne skal bruges ovenpå. De sidste 2 dele hakkes groft og blandes i dejen forsigtigt, til det er godt fordelt
- Hæld dejen ned i formen med bagepapir, og glat ud med bagsiden af en våd ske eller dejskraber. Det letteste er at have en lille skål med vand stående, hvori du kan dyppe skeen indimellem, og så hænger der ikke dej ved når du skal glatte overfladen ud
- Den sidste del chokolade fordeles ovenpå, enten groft hakket, eller som hele chokoladeknapper som her
- Bag i ovnen ca. 40 min. Brownien vil se lidt ubagt ud, og det er helt normalt. Lad den stå i formen til den er kølet ned, ca 30 min, så kan du løfte kagen op med bagepapiret, og lade køle helt af på en rist eller lign.
TIP: Vent gerne til dagen efter med at spise den, hvis du ellers kan holde dig fra den 😉