Sådan en god, gammeldags æblekage med makroner bringer minderne frem. De fører mig tilbage til den fynske sensommer, med æbler fra haven, som min mor tryllede om til æblekager i alle afskygninger, herunder også gammeldags æblekage.
Lige præcis denne æblekage blev lavet en del gange, både af min mor og mine mostre. Og jeg forstår godt hvorfor, det er jo en suveræn klassiker, der aldrig går af mode. Min ene moster havde endda æbleformede desserttallerkner i glas, der altid kom på bordet, når hun serverede æblekage. Som barn er det en sjov detalje, man husker 😄
Gammeldags æblekage er nem at lave, kan laves i god tid, og når gæsterne kommer, skal der kun piskes lidt fløde, så er der serveret 😉 Du kan med fordel lave den dagen før, så kan den stå og trække. Så længe der ikke er flødeskum ovenpå, kan du lade den trække ved stuetemperatur. Hvis der er noget tilbage, så smager den også ganske fint efter en dag ekstra i køleskabet 😉
Jeg har længe bare lavet den “mit gefúhl”, som jeg nu har lært det hjemmefra, og først for nyligt skrevet ned, hvor meget jeg egentlig bruger af æbler, rasp og makroner. Hvis du ikke har en vaniljestang på lager, så brug istedet et par teskefulde vaniljesukker, det skal nok blive godt alligevel.
Servering
Jeg plejer at bruge en stor glasskål til æblekagen, hvor alle lagene er synlige gennem glasset. Det ser nu også rigtig flot ud i portionsanrettede dessertglas. På den måde kan en gammeldags æblekage sagtens indgå som en del af en kagetapas-bord. Hvis du laver små portioner til tapas, kan du nøjes med 1-2 lag af hver del. Når du pynter med flødeskum, er det flot at bruge en stjernetylle, hvor du laver en “dut” eller lille roset. Alt efter portionens størrelse 😉❤
Sidst jeg lavede æblekage til tapas, lavede jeg 1,5 portion æblegrød, og 1 portion rasp, og der blev til 24 stk. af disse:
Jeg lavede dem dagen før (uden fløde), så de fik lov til at trække ved stuetemperatur. Lige inden servering pyntede jeg med friskpisket fløde, og lidt knuste makroner ovenpå.
Gammeldags æblekage med makroner
Ingredienser
- ÆBLEGRØD:
- 1 kg æbler
- 2 dl vand
- 75-80 g sukker
- 1 vaniljestang
- MAKRONRASP:
- 100 g rasp
- 15-20 g smør
- 40 g sukker
- 250 g makroner
- DESUDEN:
- 1/2 liter piskefløde
Sådan gør du
ÆBLEGRØD:
- Skræl æblerne og befri dem for kernehus
- Skær æblerne i tern
- Kom vand og æbletern i en stor gryde
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud
- Fordel kornene i lidt af sukkeret, og kom både sukker, korn og vaniljestang ned til æblerne
- Lad det hele koge sammen indtil æblerne er møre
- Tag grøden af varmen, og lad den køle ned
MAKRONRASP:
- Smelt smør på en pande og rist raspen få minutter sammen med sukkeret ved konstant omrøring
- Lad raspen køle ned på en bageplade beklædt med bagepapir
- Knus makronerne mellem-groft, og bland sammen med raspblandingen
LÆG KAGEN SAMMEN:
- Start med et lag æblemos på ca. 1-1,5 cm, fordel det jævnt med bagsiden af en ske
- Drys et lag med makronrasp, en smule lavere i højde, men ikke meget
- Fortsæt indtil der ikke er mere, slut af med et lag rasp
- Lad kagen trække, gerne nogle timer
- Pisk fløden stiv og dekorer kagen inden servering
TIP:
Kan opbevares ved stuetemperatur uden flødeskum. Opbevares på køl når kagen er pyntet med flødeskum