Den her æblekage stammer fra min mors gamle opskriftssamling. Den samling af opskrifter må være mindst 30 år gammel, og der er altså noget guld imellem ❤ Det var også i denne guldsamling, at jeg fandt æbletærten med crumble, der også er god.
Jeg må indrømme jeg har opdateret opskriften lidt, også i sproget, så vi alle kan forstå det 🙂 Jeg synes også der tit er noget i de gamle opskrifter, der er underforstået. Hvis man er ny i at bage, kan man misforstå noget eller blive lidt forvirret, og det kan vi jo ikke have, her skal alle kunne være med. Også når der skal bages æblekage for første gang 😅
Kanelsukker har vi typisk på lager herhjemme. Jeg blander lidt ad gangen, som vores datter bruger ovenpå havregrød indimellem. Jeg blander ca. 1 tsk kanel i 50 g sukker, det er lidt smag og behag hvor kraftig en kanelsmag man kan lide.
Jeg er lidt spændt på, om min mor kan kende kagen. Vi skal ned og besøge mine forældre i dag, og da jeg lige skulle afprøve min nye maskine (reklamelink), lovede jeg at lave kage til kaffen.
En lille opdatering: Mine forældre syntes æblekagen var rigtig fin, så den faldt i god jord. Der blev spist overraskende meget, og mon ikke resten gled ned til deres aftenskaffe 😉
Æblekage
Ingredienser
- 125 g blødt smør
- 200 g sukker
- 2 æg
- 200 g hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver
- 1 dl mælk
- 2-3 store æbler
- Ca. 50 g kanelsukker
- Flormelis til pynt
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 180° alm. ovn
- Blødgør smørret og rør godt sammen med sukkeret.
- Tilsæt æggene, ét ad gangen, rør godt imellem.
- Sigt mel og bagepulver sammen og kom over i sukkermassen skiftevis med mælken.
- Rør det godt sammen til en ensartet masse.
- Skær æblerne i både og fjern kræmmerhusene.
- Skær nu ca. halvdelen af æblerne i tynde både. Brug de pæneste, da de er til pynten ovenpå kagen. Vend de tynde både i kanelsukkeret og læg til side.
- De resterende æbler skæres i mindre tern, så her kan du bruge de stykker, der ikke er så pæne.
- Smør en form, ca 24 cm i diameter, og drys med mel, også op ad siderne. Hæld det overskydende mel ud, bank evt. lidt på formen, så det kun er den mel, der hænger fast i smørret, der er tilbage.
- Hæld halvdelen af dejen ud i formen og fordel i bunden forsigtigt. Pas på ikke at røre for meget rundt, så du får fat i melet i formen.
- Fordel æbletern ud over dejen og drys lidt af den resterende kanelsukker ud over, ca. 3-4 tsk.
- Fordel resten af dejen udover ternene og læg de tynde både i et mønster. Jeg har her startet med at lægge 2 både overfor hinanden, på den ene og anden led, derefter en båd imellem dem, og igen imellem, så kunne jeg få en ens afstand mellem æblerne. Jeg prøvede at sortere lidt, så de mindste både blev brugt til midten. De miderste vendte jeg den anden vej, men man kan jo lave lige præcis det mønster, man har lyst til.
- Bag i forvarmet ovn ca. 45 min. Stik i midten af kagen med et spyd eller lign., når der ikke hænger dej ved, er kagen færdig.
- Tag den yderste ring af springformen og lad kagen køle godt ned. Den ser lidt kedelig ud nu, men det skal nok blive godt 🙂
- Pensl æblestykkerne med en smule vand og sigt flormelis henover. Når æblerne er penslet inden, træder de frem, og så bliver kagen straks mere spændende at se på ❤
- Løft den forsigtigt over på et fad eller stor tallerken og server.
Tips:
– Hvis kagen er for varm når man sigter flormelis henover, smelter det lidt. Hvis det sker, kan du bare gentage pensling med vand og sigte lidt mere flormelis henover.
– Server den som den er, eller sammen med flødeskum eller creme fraiche rørt med lidt vaniljesukker.