Du behøver ikke at lede mere, denne opskrift på brownie er bare den bedste. Den er klæbrig og karamelagtig i midten, og helt sprød i top og bund. Lige som den skal være.
Vidste du at den amerikanske brownie er en “gammel” kage efterhånden? Ifølge Wikipedia blev den lanceret første gang tilbage i 1897 i et Sears katalog, og den oprindelige kage bliver i dag kaldt “1897 Brownies” af samme grund. Det er lidt vildt at tænke på, at en kageopskrift kan være populær i så mange år. Den er faktisk så populær “over there”, at amerikanerne har udnævnt 8. december til “Brownie Day”.
Rasp i bunden, hvorfor nu det?
Det er vigtigt at raspe formen for at få den sprøde bund, der kendetegner en god Brownie. Den må heller ikke få for meget i ovnen. Modsat mange andre kager, må der gerne hænge lidt ved, når en gaffel eller strikkepind stikkes i kagen. Så er den helt perfekt. Hvis den bliver gennembagt, er den stadig lækker, men ikke så klæbrig som en rigtig brownie helst skal være.
Kagen kan fryses eller bages dagen før. Skær den evt. ud inden frysning, stykkerne kan lægges i lag med bagepapir imellem. Læg dem tæt sammen, hvis du skærer ud i små hapsere til tapas, så bliver kanterne ikke tørre. Hvis den bages dagen før, kan den opbevares ved stuetemperatur med en frysepose eller film over.
Jeg bruger gerne denne opskrift til is, eller med moussebomber eller lignende ovenpå. Nogle gange med nødder, nogle gange uden, det kommer an på hvad jeg bruger den til. Når den står alene, vil jeg gerne have valnødder i ligesom den originale, når jeg skal bruge den med moussebomber eller til is, vælger jeg typisk hasselnødder eller udelader nødderne helt. Andre gange tager jeg simpelthen hvad jeg har på lager, og det kan godt være et mix 😅
Vi kender jo mest brownien hvor den står alene eller med mousse ovenpå, men amerikanerne glaserer den med abrikosglasur. Jeg må indrømme at jeg ikke lige har prøvet den kombination, det har jeg til gode 😄
Verdens bedste Brownie
Print opskriftIngredienser
- 80 g valnødder (kan udelades eller udskiftes med 100 g hasselnødder eller mandler)
- 100 g smør
- 2 æg
- 3 dl sukker
- 1,5 dl hvedemel
- 4 spsk kakao
- 1/2 tsk vaniljesukker
- 1 knivspids salt (eller hvad der kan være mellem 2 fingre)
- Lidt smør og rasp til formen
Sådan gør du
- Hak valnødderne groft. (Hvis der bruges hasselnødder; rist dem først i ovnen 8-10 min, tag dem ud og gnid dem i et rent viskestykke, så de løse flager drysser af. Det er helt normalt at der stadig sidder noget tilbage)
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.
- Rør æg og sukker sammen i en skål. Rør mel, kakao, vanillesukker og salt sammen i en anden skål.
- Si den tørre blanding ned i æggeblandingen. Hæld til sidst nødder og det smeltede smør i, og vend det stille og roligt rundt, til det er helt blandet.
- Smør en bageform godt, også op ad siderne, og drys rasp i. Vip formen frem og tilbage til alle sider af formen er dækket med rasp. Tøm resterne ud.
- Bag brownien ved 175 grader (alm. ovn) i 25-30 minutter.
- Lad kagen køle helt ned i formen, inden du skærer i den.