Pensling af boller kan være mange ting. Jeg bruger ofte æg med lidt vand i, men sommetider har jeg brugt det sidste æg til en bolleopskrift, og glemt at tage lidt fra til pensling. Så er det rart at vide, hvad der ellers kan bruges til pensling, og hvilken overflade, der kommer ud af det.
Her har jeg samlet 10 forskellige typer. Så kan jeg se forskellen, næste gang jeg er i tvivl 🙂
Det er ikke kun udseendet, der er forskelligt, også skorpens fasthed. For eksempel er kaffe med til at gøre overfladen meget blød, mens smør giver lidt mere fast skorpe. Efter en tur i pose natten over, er der dog ikke den store forskel dagen efter, der er de alle bløde. Jeg kan forestille mig at en dampovn vil være perfekt til bløde boller. Altså sådan en, der tilfører fugt under bagning. Sådan en fancy en har jeg ikke, men pensling med vand eller kaffe kommer jeg langt med, har jeg nu fundet ud af.
Jeg prøvede også med sukkerlage (simpel sirup), men det blev noget værre noget. Smagte egentlig fint, men bollerne blev klistrede at røre ved, og altså ikke noget, jeg kan anbefale 🙂
10 forskellige typer af pensling
De 10 forskellige overflader, jeg KAN anbefale er: Ingenting, mælk, vand med sukker, kaffe, vand, mel, helt æg, æggeblomme, æggehvide og smeltet smør. Alle er tempereret, så det er lunt/stuetemperatur. Jeg har tidligere penslet med mælk direkte fra køleskabet, men der faldt mine boller sammen, jeg tror mælken var for kold. Jeg har ikke oplevet det samme med mælk, der er taget ud lidt før det skal bruges. Jeg gør det samme med æg, og kaffen skal naturligvis heller ikke være brandvarm, der kan du komme lidt koldt vand i, hvis det ikke når at køle ned 😉
På billederne herunder er alle penslet på den lyse bolle tilsat lidt kardemomme, det er lettest at se forskellen på en lys bolle. Det kan selvfølgelig overføres til andre boller, alt efter hvilket udtryk, man gerne vil have. F.eks. kan jeg bedst lide at grove boller har et mere rustikt udseende, mens de lyse gerne må skinne lidt. Alle boller herunder har været i ovnen på samme tid, og som man kan se, er der stor forskel på, hvor lyse eller mørke de er.
Hvis dine boller skal skinne ekstra meget, så brug æg som vist herunder, og pensl både før bollerne sættes i ovnen, og halvvejs i bagningen.