Dem her har jeg godt nok lavet mange af. De er nemme at lave, og har ikke så lang hævetid. Opskriften er god til boller, kanelsnegle, pizzasnegle, pølsehorn mv., hvor der skal bruges en gærdej. Og så kan de fryses, hvis man laver en stor portion.
Jeg bruger ofte hvid fuldkornshvedemel istedet for den almindelige hvedemel. Så får jeg flere fibre i bollerne uden at de ser for sunde ud, det kan være en fordel, hvis der er børn i huset, der nægter at spise grove boller. Ellers er der også varianten med fuldkorn her.
Prøv at tilsætte 100 g rosiner eller chokolade sammen med melet, og vupti, så har du rosinboller eller chokoladeboller 🙂
Jeg bruger forskellig typer af pensling, alt efter om jeg bruger opskriften til almindelige boller, chokoladeboller eller pølsehorn. Jeg har lavet en oversigt over 10 forskellige forslag, hvor du kan se forskellen ❤
Lyse boller
Ingredienser
- 2,5 dl mælk
- 50 g gær
- 0,5-1 tsk. stødt kardemomme (kan udelades)
- 500 g hvedemel
- 75 g blødgjort smør, eller 3/4 dl oliemargarine
- 1 æg + evt. lidt til pensling
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
Sådan gør du
- Lun mælken til lillefingervarm og opløs gæren deri.
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt til dejen er glat og fin.
- Del dejen i 2 kugler, og lad dem hvile 5 minutter på bordet.
- Form hver kugle til ca. 9 boller og placer bollerne på 2 bageplader med bagepapir.
- Dæk bollerne med et viskestykke og lad dem hæve ca. 45 minutter mens ovnen varmer op.
- Pensles evt. og bages ca. 10-12 minutter ved 200 g varmluft