I december kan det være svært at modstå duften af brændte mandler fra gågadens boder, men det tager ingen tid at lave selv, og så er de tilmed bedre. Man kan tilføje lidt kanel eller lakridspulver, men jeg foretrækker dem natural.
Det er en god ide at have et stykke bagepapir liggende klar, til når mandlerne er færdige, så man ikke skal til at finde det frem midt i det hele. Man kan sikkert også bruge en gryde med tyk bund, men sådan en har jeg ikke, så jeg bruger altid en pande, den kan jeg styre, og mandlerne kan ligge i ét lag hele tiden.
Det er vigtigt at røre rundt i dem hele tiden, så mandler og sukker ikke brænder på, så ikke noget med at multitaske imens 🙂
Brændte mandler
Ingredienser
- 200 g mandler
- 200 g sukker
- 3/4 dl vand (75 g)
Sådan gør du
- Kom det hele op i en pande og varm op ved middel/høj varme. Sukkeret bliver til en slags sirup, der bliver tykkere og tykkere, så det er meget vigtigt at røre hele tiden mens det bobler.
- Fortsæt med at røre indtil vandet i siruppen fordamper og det bliver til sukker igen. Det begynder at se sådan her ud:
- Når sukkeret begynder at smelte lidt, så skru lidt ned for varmen, så er det lettere at styre.
- Bliv ved med at røre/vende mandlerne mens sukkeret smelter og bliver lidt brunt. Det må ikke få for meget, så hænger det ikke ved mandlerne længere. Det er bedst at stoppe når noget er brunt, og noget stadig er lyst.
- Når de er færdige, så hæld dem over på noget, der kan tåle varmen, f.eks. en bageplade med bagepapir på. Mens de stadig er varme, skal de deles. Det gøres lettest med den paletkniv/ske du lige har brugt til at røre rundt med. Når de stadig er lune, kan man dele de sidste med fingrene, men hvis de når at køle helt ned, kan de ikke skilles ad længere.
- Lad dem køle ned enkeltvis og hæld i lufttæt beholder.