Vores børn kan bedst lide lyse boller, men de skal jo helst også have nogle fibre. Derfor lavede jeg disse en lørdag morgen, hvor vi alle trængte til lidt ekstra hygge. Og når der var en masse fuldkorn i bollerne, blev der også “råd” til pålægschokolade og syltetøj.
Man kan sikkert gøre dem mere sunde ved at lave anderledes fordeling mellem almindeligt hvedemel og fuldkornshvedemel, men der er jo en farveforskel med mere groft mel, og vores børn spotter med garanti, hvis de er alt for sunde. Disse bliver luftige og lækre, og børnene elsker dem.
Jeg har brugt kaffe til pensling på disse, det fungerer ret godt, og så kan det laves lunt ved at tilsætte lidt koldt vand. Problemet med æg kan være, at det er for koldt, medmindre man når at tage det ud af køleskabet noget tid inden. Koldt æg til pensling får bollerne til at klappe sammen, ikke ligefrem det man har lyst til når de er færdige med at hæve. Hvis du vil pensle med noget andet, er her 10 forskellige forslag, hvor du kan se forskellen ❤
Jeg laver altid 18 boller af denne opskrift, det passer med ca. 46-48 g til hver. Det virker ikke af ret meget, men de hæver godt op og får derfor en god størrelse – og så passer det jo perfekt til bagepladerne med 9 på hver 🙂
Hvis du leder efter endnu lysere boller, er disse lyse boller også gode.
Lyse boller med fuldkorn
Ingredienser
- 175 g fuldkornshvedemel
- 300 g almindeligt hvedemel
- 50 g gær
- 2,5 dl vand, lillefingervarmt
- 1 dl smagsneutral olie, f.eks. rapsolie
- 50 g sukker
- 1 tsk salt
- Lun kaffe eller andet til pensling
Sådan gør du
- Opløs gæren i det lune vand.
- Tilsæt olie, salt og sukker.
- Tilsæt melet lidt efter lidt, hold det sidste tilbage, måske skal det hele ikke bruges. Ælt det godt igennem, evt. på maskine.
- Stil til hævning under et viskestykke 45 min. et lunt sted.
- Find 2 bageplader frem og beklæd med bagepapir.
- Ælt dejen ned og form til 18 flotte, runde boller og fordeles på de 2 bageplader. Hvis de skal være præcist lige store, så vej hele klumpen og divider med 18 på en lommeregner. Det plejer at passe med ca. 46-48 g pr. bolle.
- Bollerne skal igen hæve lunt under et viskestykke i 45 min.
Gerne i ovnen på 30°, hvis muligt. - Pensl med lun kaffe og bag ved 200° varmluft i ca. 8-10 min. (En plade ad gangen)
Tip: Bollerne er færdige, når det lyder hult når man banker let på undersiden.