Jeg kan altså ikke fordrage købe-versionerne, nu er det sagt. Jeg ved ikke hvad der går galt, men de har en kemisk eftersmag, jeg bare ikke kan forenes med. Denne her er jeg til gengæld helt vild med. Den er let at lave, og den er god til det hele, om det er grillaften med pølser og koteletter, eller til en frikadelle uden for grillsæson.
Den har været længe undervejs, men nu bliver den endelig skrevet rent. Opskriften er skrevet på et lille stykke papir, med den dårligste håndskrift, og ændringer er noteret hist og pist. Kuglepennen, jeg brugte til at skrive med, er tværet ud flere steder, fordi der engang kom vand på papiret. Nu går den bare ikke længere 🙂
Jeg bruger halv-halv af ymer og creme fraiche, men det er altså kun vejledende. Hvis jeg ikke har så meget creme fraiche tilbage, så bruger jeg bare mere ymer i blandingen den dag. Og hvis der er en rest ymer tilbage, kan man jo altid smække en lille den-du-ved-nok kage sammen en af de efterfølgende dage. Ymeren skulle jo nødig gå til spilde 😉
Senneppen skal man passe lidt på med, så den ikke bliver for dominerende. Hvis du er i tvivl, så start med det halve først, og smag til. Den kan også erstattes af 1-2 tsk. sød, fransk sennep, det er slet ikke tosset, hvis man har det på lager. Det har jeg sjældent her, for jeg bruger ikke sød fransk til så meget andet, men almindelig sennep har vi.
Den er selvfølgelig bedst med helt nye kartofler, men hvis de ikke er til at skaffe, koger jeg almindelige kartofler, hælder vandet fra, og putter dem i en skål med meget koldt vand. Så er det lettere at pille skrællen af. Alternativt kan man jo også skrælle kartoflerne inden de bliver kogt, hvis man slet ikke vil have skræl på. I opskriften skriver jeg ca. 900 g kartofler. Det passer med ca. med 1 kg kartofler, der er blevet skrællet eller pillet, og hvor mindre “sår” er skåret fra.
Kartoffelsalat
Ingredienser
- 2,5 dl creme fraiche
- 2,5 dl ymer eller ylette
- 1-2 spsk. fintrevet løg
- 2 tsk. groft salt
- 1/4 tsk. hvid peber
- 0,5 tsk. sennep (eller 1-2 tsk. sød, fransk sennep)
- 1 tsk. citronsaft
- 2 spsk. klippet purløg
- 3 spsk. klippet persille
- ca. 900 g kogte, kolde kartofler
Sådan gør du
- Rør creme fraiche og ymer sammen.
- Riv løget fint og tilsæt sammen med salt, peber, krydderurter og citronsaft.
- Smag til med sennep.
- Skær de kolde kartofler i skiver og bland i til sidst.