Italiensk jordbæris er noget af det bedste, der findes, hvis du spørger os her i huset. Det kan slet ikke sammenlignes med de jordbæris, du kan købe i supermarkedet. Hvis du har en ismaskine* er det super nemt at lave, og så slipper du for at røre i isen mens den fryser. Nogle ismaskiner er lidt pebrede, men de fås også i nogle billigere varianter*, hvis du ikke skal lave det så tit.
Når vi er i Italien, får vi altid jordbæris som noget af det første. Lige bortset fra “ciao” og “arrivederci” tror jeg faktisk “fragola” og “gelato” var nogle af de første italienske ord, børnene lærte. Altså “jordbær” og “is” 🤣 Med de ord, og “pizza”, så går det ikke helt galt 😄
Isen bliver selvfølgelig allerbedst, når det er med jordbær fra haven. Vi elsker jordbær, så vi har rigtig mange jordbær hvert år, både på “friland” og i drivhuset. Jeg husker et enkelt år, hvor der ikke var nok, der supplerede vi på en “pluk selv” mark. Det var sjovt at se bettemand (på dengang 4 år) gå amok i jordbær. Storesøster prøvede at styre ham, mens vi plukkede bærrene, men det gik vist ikke helt efter planen. Det var lige før, han kunne trille hjem 😆
Server isen til en god brownie, en belgisk vaffel, eller nyd den som den er. Her laver jeg typisk også den italienske vaniljeis, når ismaskinen alligevel er fremme 😉 -og jeg laver rigeligt jordbæris, for det er altid den, der bliver spist mest af. Både af børn og voksne.
Jordbæris uden ismaskine
Hvis du ikke har en ismaskine, så rør i isen nogle gange, mens den fryser. Hvis du ikke rører regelmæssigt, vil der komme iskrystaller i isen. Den smager stadig godt, men altså bedst uden krystaller. Ellers kan du også prøve at lave denne parfait. Det er en “grund-is”, hvor du kan tilsætte jordbær eller andet. Hvis du bruger store stykker af jordbær, skal du nok røre 1-2 gange undervejs, for at bærrene ikke synker til bunds.
Italiensk jordbæris
Ingredienser
- 150 g sukker
- 1,5 dl mælk
- 1 dl piskefløde
- 200 g modne jordbær
- 1 past. æg
Sådan gør du
- Tænd for ismaskinen, så den er klar
- Rens jordbærrene og skær dem i tern
- Rør æg og sukker godt sammen i en anden skål
- Tilsæt jordbær, mælk og fløde, og rør det godt sammen inden du kommer det i ismaskinen
- Kør det færdigt på maskinen, og kom i fryseren indtil servering