Er du træt af den almindelige købe-marcipan, så prøv denne her. Den kan laves lidt mere grov, og hvis du kommer lidt rosenvand i, får den lidt ekstra “kant”. Dog skal man være lidt sparsom med rosenvand, det kan hurtigt blive for meget. Derfor anbefaler jeg at man supplerer med lidt kogt og afkølet vand, hvis der skal tilføres mere væske uden at det bliver for sødt.
Jeg plejer at lave min egen sirup, der er helt lys. Det er SÅ nemt, og så kan man jo udskifte sukkeret med en anden type sukker, eller erstatte vandet af hyldeblomstsaft eller andet. Hvis du tilsætter smag til siruppen, tror jeg det er ekstra vigtigt, du sparer lidt på rosenvandet. Det har en lidt markant smag, der nok ikke passer sammen med alt. Men igen; brug bare lidt afkølet, kogt vand, til du synes konsistensen er rigtig. Til denne har jeg brugt den helt almindelige sirup, og lidt rosenvand.
Som det ses på billedet, er der 2 varianter, en med smuttede mandler, og en med mandler med skal. Begge varianter er med bagte mandler, det giver lidt ekstra smag. Jeg bager gerne en større portion mandler, end jeg skal bruge, for de smager også fantastisk som snack.
Til marcipan er det meget vigtigt, at mandlerne bliver hakket meget fint. Jeg bruger selv en minihakker* til formålet, men måske vil du hellere bruge en blender*?
Marcipanen kan bruges til mange forskellige ting, f.eks. figurer, tærter, kransekage, konfekt, kager, flødeboller og meget mere 🙂 Hvis du skal bruge en marcipangris til mandelgaven, kan du se et eksempel her 🙂
Gourmet marcipan
Ingredienser
- 250 g mandler
- 90-100 g simpel sirup eller anden lys sirup
- 0,5-1 spsk rosenvand eller kogt vand (afkølet)
- 0,5-1 spsk kogt vand, afkølet
Sådan gør du
Lys marcipan:
- Kom mandlerne i en skål velegnet til varme og hæld kogende vand henover. Gem lidt af vandet, der skal bruges til marcipanen senere. Resten af vandet sættes til afkøling.
- Lad mandlerne ligge i vandet 7-10 minutter, hæld koldt vand henover, så vandet ikke længere er kogende, og smut mandlerne så alle skaller er taget af.
- Bag mandlerne på bagepapir ved 150° varmluft 10-12 min. Rør rundt undervejs.
- Lad mandlerne køle lidt af og hak dem meget fint i en minihakker eller blender. Kom det i en skål og bland med siruppen. Hold evt. lidt tilbage og smag til om sødmen passer.
- For at få marcipanen mere blød uden at det bliver sødere, tilsættes rosenvand og kogt vand. Pas på med rosenvandet, så det ikke bliver for dominerende i smagen, smag til undervejs, og brug kogt vand for resten.
Mørk marcipan:
- Kog lidt vand og sæt til afkøling.
- Bag mandlerne på bagepapir ved 150° varmluft 15-20 min. Rør rundt undervejs.
- Lad mandlerne køle lidt af og hak dem meget fint i en minihakker eller blender. Kom det i en skål og bland med siruppen. Hold evt. lidt tilbage og smag til om sødmen passer.
- For at få marcipanen mere blød uden at det bliver sødere, tilsættes rosenvand og kogt vand. Pas på med rosenvandet, så det ikke bliver for dominerende i smagen, smag til undervejs, og brug kogt vand for resten.