Gammeldags fastelavnsboller er altså bare gode, og du kan komme alt muligt fyld indeni. Her har jeg brugt den klassiske vaniljecreme og hindbærmarmelade, men æblemos eller remonce og creme er også lækkert.
Opskriften er oprindeligt fra min søster, skrevet med den sirligste håndskrift. Ingen skriver så pænt som min søster ❤ Jeg fik opskriften da jeg var helt ung, og der gik nogle år før jeg rigtig begyndte at bage. Dengang boede jeg i en lille lejlighed, så jeg havde ikke de bedste forhold at bage i. Jeg vidste bare, at den opskrift måtte jeg have til fremtidig brug. Den er modificeret en smule, men ikke meget. Det er typisk mig, jeg laver tit opskrifter om, og tilpasser min egen smag. Det er også den primære grund til at jeg lavede denne samling af opskrifter. Jeg var simpelthen nødt til at skrive alle noterne rent 😆
De holder sig gode, også et par dage efter. Jeg har ellers prøvet mange andre opskrifter, der hurtigt bliver kedelige, men ikke den her. Hvis du vil, kan du give dem 10 sekunder i mikro’en (uden glasur), men de kan sagtens spises kolde. Jeg venter dog med at komme glasur på til samme dag, de skal spises. Så synes jeg at glasuren bliver pænest.
Nemme at transportere
Jeg har sommetider haft dem med på arbejde, og der er det jo nemt at transportere uden glasur, og så lige bikse noget glasur sammen kort før de skal serveres. En smule farve eller krymmel gør lige det sidste, og igen; det er jo super nemt at have med. Til disse blandede jeg 5-6 farver hver for sig, og hældte lidt af hver farvet glasur op i en dyb tallerken. Jeg kunne så lave det farvede mønster, jeg ville, og dyppe bollen ned i. Du kan selvfølgelig også komme det på med en ske eller lignende. De fik lidt et galaktisk udtryk denne gang, og godt smagte de i hvert fald.
Til gammeldags fastelavnsboller er det utrolig vigtigt at dejen bliver æltet længe, men ikke for længe. 12-15 min ca., men tjek den indimellem. Dejen starter med at været klistret, men undlad at komme mere mel i. Dejen bliver helt elastisk efter noget tid, og meget nem at arbejde med. Det er vigtigt, når dejen senere skal samles omkring fyldet. Hvis dejen er for tør, falder alt det lækre fyld ud under bagning. Se i videoen herunder hvordan fastelavnsbollen bliver samlet. Enderne skal “nippes” sammen, så dejen slutter tæt omkring fyldet.
Hvis du gerne vil prøve at lave sprøde fastelavnsboller af wienerdej, kan du prøve denne opskrift. De tager lidt længere tid at lave, men smager bedre end bagerens, hvis du spørger det hårde dommerpanel – min familie 😄
Mangler du noget til fastelavnsfesten? Så kan du finde lidt forskelligt under “shopping links” (Fest og diverse) der er alt fra fastelavnstønder til udklædning. Hvis du køber gennem et af mine shopping links, får jeg et lille beløb for det, og prisen er den samme for dig. På den måde kan du støtte bloggen, så jeg kan fortsætte med at udvikle opskrifter ❤
Gammeldags fastelavnsboller
Ingredienser
- 150 g stuetempereret smør eller margarine
- 2 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg (eller 2 æggehvider hvis du selv laver creme)
- 50 g sukker
- 1/4 tsk salt
- Ca. 400 g hvedemel
- CREME:
- 2 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 1 spsk majsstivelse
- 2,5 dl mælk
- Korn fra en lille vaniljestang (eller 1/2 stor)
- DESUDEN:
- Lidt mælk til pensling, stuetemperatur
- ca. 200 g hindbærmarmelade, bagefast
- 100-150 g flormelis til glasur
Sådan gør du
- Opdel æggene i blommer og hvider. Læg blommerne til side, de skal bruges til creme
BOLLEDEJ:
- Lun mælken til lillefingervarm (skal ikke føles hverken varm eller kold) og opløs gær i mælken
- Hvis du bruger røremaskine, så kom blandingen deri, og tilsæt blødt smør, æggehvider, sukker, salt og til sidst mel
- Ælt dejen glat og elastisk (ca. 10-15 minutter på røremaskine, alt efter hastighed). Dejen vil føles meget klistret i starten, men kom ikke mere mel i. Dejen begynder efter noget tid at blive mere spændstig. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver æltet for meget, for så bliver den klistret igen
- Lad dejen hæve ca. 1 time, overdækket med plastik (brug. evt. en opklippet frysepose)
CREME:
- Pisk æggeblommer og sukker sammen i en lille gryde
- Pisk majsstivelse og mælk i, og kog op under konstant piskning indtil cremen stivner
- Smag til med vaniljekorn og sæt til afkøling
SAMLING:
- Drys en smule mel eller olie på bordet, og hæld bolledejen ud på bordet
- Rul dejen ud til en firkant på ca. 30×40 cm, og skær dejen op, så der bliver 12 firkanter på 10×10 cm
- Placer creme og syltetøj på hver firkant og luk bollerne sammen som vist i videoen
- Placer bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve 15 min. med et fugtigt viskestykke henover
- Pensl forsigtigt med mælk eller vand
- Bages ved 200° 15-20 min.
- Lad dem køle af på en rist og pynt de kolde boller med glasur, og evt. kokos, krymmel eller slik