Hjemmelavede flutes, hvorfor er det nu nødvendigt? Det er det da heller ikke, men hvis du har tiden, og gerne vil undgå diverse E-numre, så prøv dem her. Og så er det jo kun hævetiden, der tager tid, ikke selve arbejdet. Hvis du skal bruge dem som tilbehør om aftenen, skal du bare sætte det igang om morgenen for at nå det, hvis det skal bruges til frokost, så lad fordejen hæve i køleskabet natten over, så er der kun den sidste dej og få timers hævetid tilbage. Ret smart, for det tager altså mere end 9 timer før man kan tage de nybagte flutes ud af ovnen.
Fordejen ælter jeg bare sammen i en skål/i hånden. Dejen er ikke så stor, så det synes jeg er lettest, selvom den er lidt klistret. Brøddejen laver jeg i røremaskinen, og fordi der er brugt alm. hvedemel til fordejen, men fuldkorns hvedemel til brøddejen, er det let at se når det er blandet helt. Der er overraskende meget forskel på farven på de 2 typer mel. Du kan sikkert også bruge en anden type mel, måske alm. hvedemel blandet med lidt rugmel, grahamsmel eller andet. Det vil jeg eksperimentere med en anden dag.
Hvis du som mig tænker “hvad skal jeg gøre med de sidste 40 g gær?”, så fortvivl ikke. Du kan lave en brunsviger af de sidste 40 g, så er der også lidt til kaffen, og du har lidt at lave mens dejen er sat til hævning 🙂
Nogle bruger bagestål når de laver flutes for at få en endnu mere sprød skorpe, det er en smagssag. Hvis du gerne vil prøve det, finder du det her (reklamelink) ❤
Fuldkornsflutes
Ingredienser
- FORDEJ:
- 10 g frisk gær
- 250 g hvedemel
- 5 g salt
- 175 g vand
- BRØDDEJ:
- 550 g fuldkornshvedemel
- 10 g salt
- 350 g vand
Sådan gør du
Fordej:
- Bland gæren med vand og lad den stå ca. 15 min.
- Tilsæt mel og salt og ælt det igennem.
- Sæt fordejen til hævning med klæde over ved stuetemperatur i 6 timer eller natten over i køleskabet.
Brøddej:
- Ælt det hele sammen med fordejen, så det er ensartet. Nu er dejen ikke så klistret længere.
- Form til en kugle og sæt til hævning ved stuetemperatur med klæde over i 1,5 time.
- Del kuglen i 4 dele og form til aflange baguetter.
- Rul dem i lidt mel og læg på en smurt bageplade. Lad dem hæve med klæde over i 1 time.
- Rids dem med en skarp kniv og bag i 230° forvarmet ovn ca. 20-25 min. Hold øje med dem efter 20 min., så de ikke får hverken for lidt eller for meget.