Bagerens boller er min onkels opskrift, og han er bager, sådan en rigtig bager 🙂 Opskriften var svær at få fat i, for han deler ikke bare ud af guldkornene. Det kræver en byttehandel. Hvis han vil have en opskrift fra mig, får jeg en af ham. Denne gang byttede jeg med mine opskrifter på vaniljekranse og cookies, og fik til gengæld denne bolleopskrift og pølsehorn.
Opskriften er perfekt til at lave figurboller med børn. Dejen er ikke klistret, men ret fast at arbejde med, så det er helt perfekt til at udrulle, udstikke figurer mv.
Hvis du laver almindelig boller, er denne opskrift også fantastisk at arbejde med. Det er let at stramme bollen op, så den bliver helt fin og glat. Med det mener jeg, at jeg først opdeler dejen, så alle boller får samme vægt (og derfor får samme størrelse), derefter presser jeg bollerne lidt flade og folder: Først ca. 1/3 dej ind over. Derefter den modsatte 1/3 ind over. Fold siderne ind på samme måde. (Det minder lidt om at folde wienerdej). Bollen er nu lidt firkantet. Derefter kan du trække hjørnerne ind mod midten, vende bollen rundt så samlingen er nedad, og rulle den rundt på bordet i håndfladen. På den måde bliver bollen både strammet op ved foldningen, og endnu mere ved rulningen. Resultatet er helt stramme boller, der hæver flot op uden revner.
Pensling af boller er der jo flere meninger om. Se f.eks. 10 eksempler på pensling her, hvis du er i tvivl om, hvilen overflade, du gerne vil have på dine boller. Jeg har brugt æg, blandet med en smule vand. Efter 5 minutter tog jeg bollerne ud og penslede endnu en gang. Når du pensler halvvejs også, bliver de ekstra skinnende i overfladen.
Bagerens boller
Ingredienser
- 250 g vand, lillefingervarmt
- 1 æg (+evt. 1 til pensling)
- 50 g gær
- 50 g sukker
- 75 g oliemargarine
- 8 g salt
- 600 g hvedemel (+ evt. 30-40 g til udrulning)
Sådan gør du
- Opløs gær i det lunkne vand
- Tilsæt resten og ælt det 12-15 min., gerne på røremaskine
- Lad dejen hvile 15 min.
- Opdel dejen i 20 og form boller
- Placeres på bagepapir fordelt på 2 plader
- Lad bollerne hæve ca. 55 min. under et fugtigt viskestykke
- Pensl bollerne forsigtigt
- Bag bollerne ved 230° 8-10 min. (ikke varmluft)