Grove boller med hvedesur er en lidt grovere variant af de lyse boller Bagerens boller. Her er også tilsat hvedesur, der er en genvej til at få den gode smag fra surdej, uden alt bøvlet 😉
Hvedesur er en tørret surdej, som kan bruges til faktisk alt lyst brød. Der står på pakken, hvor meget der skal i pr.kg dej, så det er ret nemt at bruge. Hvis du gerne vil finde hvedesur, så kan du finde det gennem et af mine shopping links (Køkkenudstyr & ingredienser), hvor du også kan finde en masse andet godt ❤
Det er nemt at stramme bolledejen op, så den bliver helt fin og glat. Først opdeler jeg dejen, så alle boller får samme vægt og størrelse. Derefter presser jeg bollerne lidt flade og folder dem: Først ca. 1/3 af dejen ind over, derefter den modsatte 1/3, og fold siderne ind på samme måde. Det ligner lidt processen med at folde en wienerdej. Bollen bliver nu lidt firkantet. Derefter trækker jeg hjørnerne ind mod midten, vender bollen rundt, så samlingen er nedad, og ruller den rundt på bordet i håndfladen. Jeg sørger for at hånden er formet som en lille “hule”, så der er plads til bollen. På den måde strammes bollen op, både ved foldningen og endnu mere ved rulningen. Resultatet er helt stramme boller, der hæver flot op uden revner.
Hvis du vælger at pensle dine boller er der nogle eksempler her: 10 eksempler på pensling. Der kan du se hvilken overflade, du får på dine boller hvis du vælger at pensle med f.eks. mælk i stedet for æg.
Grove boller med hvedesur
Ingredienser
- 250 g vand, lillefingervarmt
- 1 æg (+evt. 1 til pensling)
- 50 g gær
- 50 g sukker
- 75 g oliemargarine
- 8 g salt
- 100 g rugmel
- 30 g Hvedesur (eller 30 g ekstra hvedemel)
- 450 g hvedemel (+ evt. 30-40 g til udrulning)
Sådan gør du
- Opløs gær lunkent vand (lillefingervarmt)
- Tilsæt resten af ingredienserne og ælt det 12-14 min., gerne på røremaskine
- Lad dejen hvile 15 min.
- Opdel dejen i 20 og form boller (vejer ca. 50-52 g pr styk)
- Placeres på bagepapir fordelt på 2 plader
- Lad bollerne hæve ca. 1 time under et fugtigt viskestykke
- Pensl bollerne forsigtigt
- Bag bollerne ved 230° 8-10 min. (ikke varmluft)