Kender du det, at du har lyst til rösti, og bare ikke orker at fumle med portionsanretninger mv? Sådan kan jeg godt have det indimellem, og så får vi hverdagsrösti istedet. Det er simpelthen bare samlet på fad og ind i ovnen, vupti, 30 minutter efter er det klart.
Rösti i den pandestegte form stammer oprindeligt fra Schweiz, hvor den blev brugt som morgenmad. Siden er den brugt som hovedret eller tilbehør, og varianterne er mange, både som pandestegt og ovnbagt. Med eller uden æg og revet ost, med rodfrugter eller kål, så længe hovedingrediensen er revne kartofler, kaldes det rösti.
Ja, eller røsti, som mange skriver det , og hvis jeg skal være helt ærlig, er det da også ofte, jeg skriver røsti med “ø”. Det er nu engang nemmere end at bruge specialtegn 😄
Det vigtigste er, at væden er presset godt ud af de revne kartofler. På den måde bliver det sprødt og lækkert. Jeg plejer at bruge mindst 2 viskestykker til det, for det første bliver drivvådt, når man presser lidt. Viskestykkerne skal naturligvis være helt rene og uden fnuller 😉 Husk at vaske dem samme dag, de kommer til at lugte grimt, hvis de ligger til dagen efter med kartoffelsaft på sig 😆
En anden ting, der gør det ekstra nemt, er en foodprocessor* eller tilsvarende, der hurtigt kan rive både kartofler og løg. Så er det jo ingen sag. Hvis du ikke har sådan en, så brug et helt almindeligt rivejern* 🤗 Hvis det kun er til 4 personer, er opgaven stadig overkommelig.
Da jeg blandede kartofler og løg med æg og krydderier, afprøvede jeg min nye maskine Mr.K*. Det gik fint, jeg brugte K-spaden, ved meget lav hastighed, og så slap jeg for at få fedtede fingre. Alternativt kan du bruge hænderne, eller en grydeske* af træ eller metal, for at være sikker på, det ikke knækker, hvis du tager for hårdt fat.
Du kan selvfølgelig bruge samme opskrift til at portionsanrette, hvis du har lyst. Så kan du placere dem i metalringe eller bare i klatter på bagepapir. Måske skal bagetiden justeres lidt, så hold øje med dem det sidste stykke tid.
Til retter, hvor du bruger rösti, kan jeg også anbefale at du prøver at lave disse ciabattaflutes ❤
Hverdagsrösti
Ingredienser
- 1 kg bagekartofler (ca. 6 stk)
- 2 løg
- 2 æg
- 2 tsk salt
- friskkværnet peber
- smør eller oliemargarine til formen
Sådan gør du
- Skræl kartofler og løg, og riv dem groft
- Læg blandingen på et tørt viskestykke og pres væden ud af kartoflerne. Når viskestykket er gennemvædet, skift da til et nyt for at få mere væde presset ud.
- Rør blandingen sammen med æg, salt og peber.
- Smør et fad på c.a 20×30 cm godt og fordel blandingen. Pres det lidt ned og jævn ud, så overfladen er lige.
- Bages ved 200° almindelig ovn ca. 30 minutter til overfladen er gylden, og en kødnål let kan gå igennem.
TIP: Kan portionsanrettes ved at fordele i metalforme eller formet i frihånd. Placer da på bagepapir med god afstand, og hold øje med dem, måske skal de have kortere tid i ovnen.