De her fuldkornsboller hedder “Mathiasboller” herhjemme. Mathias er mindstemanden på 5 år, og han elsker disse boller. Tidligere har jeg skulle kamuflere fuldkorn i form af Hvid Hvede i de lyse boller, men ikke mere.
Mathias var selv med til at lave dem denne gang. Han er ved at blive god til det med at slå æg ud og smuldre gær. Det ender med at han overtager køkkenet sammen med sin søster, mor er stolt ❤
Han er meget fascineret af røremaskinen*. “Frk. Assistent”, som vi kalder den, er også en fantastisk hjælper i køkkenet, så det kan jeg godt forstå. Jeg er selv forundret over, hvordan den ved både små og store portioner får det hele med. Så længe de flydende dele kommer i først, oplever jeg ikke at skulle skrabe dej ned ad siderne, som man jo skal med mange andre maskiner. Jeg har skrevet mere om maskinen her.
Dejen kan godt virke en smule klistret, men kom ikke mere mel i, så bliver de tørre. Brug istedet lidt madolie til at smøre bordpladen og hænderne, så hænger dejen ikke fast. Jeg plejer at have et par spiseskefulde olie i en skål ved siden af. Så kan jeg hurtigt komme mere på hænderne, hvis det begynder at klistre.
Denne gang har jeg ikke penslet bollerne. Jeg bruger forskellig typer af pensling, alt efter om jeg bruger opskriften til, og hvad jeg lige har lyst til 😄 Det er faktisk sjældent jeg pensler fuldkornsboller, hvis jeg skulle, ville jeg nok vælge kaffe eller vand. Se evt. denne oversigt over 10 forskellige forslag, hvor forskellen er ret stor ❤
Fuldkornsboller
Ingredienser
- 2,5 dl mælk
- 50 g gær
- 1 æg
- 75 g blødgjort smør, eller 3/4 dl oliemargarine
- 400 g hvedemel
- 100 g fuldkornshvedemel
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 0,5 tsk. stødt kardemomme (kan udelades)
Sådan gør du
- Lun mælken til den er lillefingervarm og opløs gæren deri.
- Tilsæt resten af ingredienserne, først de flydende og bløde, hvis du bruger røremaskine.
- Ælt dejen glat, gerne 5-10 minutter på maskinen.
- Tag lidt olie på hænderne og form dejen til en kugle.
- Lad den hvile 10 minutter i skålen med et klæde over.
- Kom lidt madolie på hænder og bord, ælt dejen kort og form 12 boller á ca. 73 gram, placer på bagepapir med god afstand.
- Lad dem efterhæve ca. 45 minutter med viskestykke henover mens ovnen varmer op.
- Pensl evt. med vand eller kaffe, og bag ca. 10-12 minutter ved 200° varmluft.
- Lad dem køle af på rist.