Vanilje parfait er egentlig bare en vaniljeis, der ikke skal i ismaskine. Parfait, der på fransk betyder “perfekt”, er en isdessert, der originalt indeholder æg, sukker, sirup og creme. Det giver en vaniljeagtig creme, der kan fryses ved blot at røre et par gange, modsat den italienske is, hvor du helst skal bruge en ismaskine. Du kan selvfølgelig godt bruge en ismaskine*, hvis du har sådan en, men med en parfait er det altså ikke nødvendigt.
Jeg er glad for både den italienske is og denne vanilje parfait, og vælger lidt efter humør og tid. Den italienske is kræver at man er ved maskinen den halve times tid, det tager, og man kan kun lave ca. en liter ad gangen. Måske endda mindre ved nogle maskiner. Med en parfait kan du lave flere liter ad gangen. Jeg synes også, en parfait er længere tid om at smelte, når den er kommet på bordet. Det gør det også lidt nemmere at lave kugler af is, når den ikke smelter så hurtigt.
Et lille tip, hvis du skal lave kugler til mange mennesker: Lav kuglerne dagen før og frys dem ned. Så er det let at tage nogle kugler op, når du anretter. Hvis du først laver kuglerne, mens du anretter, kan det tage rimelig lang tid. Så kan det være svært at servere til alle gæster på samme tid.
Opskrift med mange muligheder
Denne opskrift på vaniljeis er en grundopskrift, og du kan derfor tilføje alt det fyld, du har lyst til. Måske har du nogle småkager eller Oreos tilovers, måske chokolade du kan hakke, eller hvad med Daim? Mulighederne er mange, vær dog opmærksom på, at hvis fyldet er for “tungt”, skal du nok alligevel røre undervejs i isen, så det ikke falder ned på bunden. Eller som minimum være sikker på at fløden er pisket nok til at kunne “holde” på fyldet.
Det er denne opskrift, jeg bruger, hvis jeg efter jul har en masse fløde tilovers. Til den italienske is bruger jeg mere mælk end fløde, så hvis jeg virkelig skal have brugt mit fløde, er det her den rigtige opskrift 😆
Det gør jo heller ikke noget, at der er is i fryseren henover nytåret, hvis desserten er “for voksne”. De fleste børn kan lide is, især sammen med bær og måske en lækker brownie eller anden chokoladekage. Vaniljeis til en lækker æbletærte er nu også godt ❤
Vanilje parfait
Ingredienser
- 2 past. æggeblommer
- 2 past. æggehvider
- 75 g sukker + 1 spsk til hviderne
- 5 dl piskefløde
- vaniljesukker, vaniljekorn eller essens
Sådan gør du
- Pisk æggehviderne stive, og pisk 1 spsk sukker i
- I en anden, og stor skål: Pisk æggeblommer skummende med sukker
- Pisk fløden til skum
- Vend først flødeskum, dernæst hviderne i æggesnapsen
- Kom cremen i en egnet form på ca. 1 liter, og sæt i fryser mindst 3 timer.
TIP: Rør et par gange under indfrysning, hvis du kommer fyld som f.eks. chokolade i, for at undgå at det synker