BenteBager.dk
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links
Ingen resultater
Vis alle resultater
BenteBager.dk
Ingen resultater
Vis alle resultater

Risalamande

Med mandler

Skrevet af Bente Bager
Risalamande

Her i julen er det næsten religion hvordan man foretrækker sin risalamande. Jeg foretrækker min fyldt med vanilje, moderat mængde mandler, let sødet og UDEN mandelessens.

Det har taget os 21 år at blive enige om en opskrift her. Ja, faktisk 23 år, hvis vi tæller den sidste finjustering med… Det lyder måske voldsomt, men når Fynbo møder Nordjyde, så ER der altså visse forskelle. I mange år har vi lavet 2 slags; jeg ville ikke undvære mandler, han ville ikke undvære mandelessens og kan normalt ikke fordrage mandler.

Hvordan blev vi så enige? Vi prøvede mange, mange opskrifter med forskellige fremgangsmetoder og er nu kommet frem til denne kombination. Vi vejer nøje af, for vi har fundet ud af at præcis 50 g sukker passer til os, måske er tallet 45 eller 55 for dig. For 2 år siden brugte vi 55 g, og kogte vaniljestangen med i risene, men det blev for meget vanilje for gemalen 😄 Så; hvis du er vild med vanilje, så kog den med, ellers er det ok at undlade den del.

Det er ikke alt fløden, der bliver brugt, det afhænger lidt af hvor længe grøden har fået, hvor flydende den er, når den tages af varmen. Vi bruger nok ca. 4,5 dl, men hellere piske lidt ekstra, så er der også slat tilbage til en irsk kaffe 🙂 Hvis risalamande kommer på køl lidt før servering, bliver den også mere fast, og det kan være nødvendigt at komme lidt mere af den piskede fløde i. Derfor gemmer jeg altid den rest, der er tilovers.

Risalamandens historie

Risalamande er faktisk en dansk tradition, det er lidt sjovt. Det lyder jo ellers fransk, og det franske udtryk Riz à l’amande kan da også oversættes til “mandel ris” på dansk. Alligevel kender de slet ikke til risalamande i Frankrig. Det er opfundet her, og har bare fået et franskklingende navn. Risalamande går tilbage til omkring år 1900. Der begyndte man at servere risalamande med kirsebærsauce i stedet for risengrød. Før var risengrød af importeret ris og kanel en meget eksklusiv spise, og op til 1950’erne, var det stadig risengrøden, der var den mest almindelige julespise i Danmark.

Først under 2. verdenskrig, hvor de danske husmødre skulle rationere maden, blev risalamanden mere populær end risengrøden. Husmødrene kunne nemlig læse i damebladene, at risengrøden kunne strække sig over flere dage ved at tilsætte flødeskum. Når der var mangel på mandler, kunne husmødrene finde på at bruge en knap, for det var normalt allerede dengang at servere risalamande med mandelgave. Selve mandelgavens oprindelse kan du læse mere om her, hvis du har lyst ❤

Da jeg selv var barn i ’80’erne, var det faktisk normalt i vores hjem at få risengrød til frokost d. 24. december, og bruge resten af grøden til risalamande om aftenen. En del af det var selvfølgelig fordi vi børn var vilde med det, og sikkert plagede om det, men måske har der også været lidt tradition gemt fra min mors opvækst.

En anden juletradition, jeg også har videreført til min egen familie, er det at lave vaniljekranse med børnene. Det er så hyggeligt at se deres udtryk, når dejen farer ud gennem stjerneåbningen i fuld fart 😆

Risalamande

Antal portioner 4 portioner
Sværhedsgrad Let

Ingredienser

  • 135 g grødris (ca. 1,5 dl)
  • 1 l sødmælk
  • 50 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 1/2 l piskefløde
  • 30-40 g smuttede mandler

Sådan gør du

  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  2. Fordel kornene i lidt af sukkeret så kornene ikke klumper sammen.
  3. Grødris, mælk, sukker, vaniljekorn og evt. vaniljestang koges til grød med konstant omrøring, så den ikke brænder på. Grøden må ikke blive for tyk, den skal nok stivne på køl.
  4. Lad grøden køle helt af.
  5. Pisk fløden til den danner toppe,  stift pisket, men ikke over-pisket.
  6. Hak de smuttede mandler fint (husk at tage en hel mandel fra, evt to, hvis den ene flækker).
  7. Rør rundt i den afkølede og stive risengrød for at løsne den lidt, og saml vaniljestangen op, hvis du kogte den med.
  8. Vend fløden i grøden til konsistensen passer, jeg plejer at bruge næsten det hele.
  9. Vend de hakkede mandler i, lidt ad gangen, så de ikke klumper sammen.
  10. Vend evt lidt mere fløde i, hvis den bliver for stiv, og kom mandlen i, hvis I har en mandelgave
  11. Server med klassisk kirsebærsauce, alternativt jordbærsauce.
Del296Pin71
Bente Bager

Bente Bager

Næste indlæg
Simpel sirup

Simpel sirup

Ingen resultater
Vis alle resultater
Bente Bager

Bente Bager

Bagenørd

Hej og velkommen til BenteBager.dk
Jeg hedder Bente Bager og står bag denne blog om diverse bagværk og lækkerier. Jeg deler opskrifter, billeder og fremgangsmåder, og du er velkommen til at læse med ♥

Følg med ❤

Følg med ❤

    The Instagram Access Token is expired, Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to refresh it.

Reklamelinks ❤

Naviger

  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links

Seneste opskrifter

kransekagetårn bentebager.dk

Kransekagetårn

Vaniljekranse til sprøjtepose

Vaniljekranse til sprøjtepose

Ananaskage

Ananaskage

chokolanzapin

Chokolanzapin – en sjov gaveidé

Søg i kategorier

  • Alle opskrifter
  • Blog
  • Brød & boller
  • Cookies & småkager
  • Desserter
  • Drikkevarer
  • Drikkevarer
  • Fastelavn
  • Fødselsdag
  • Glutenfri
  • Is
  • Jul
  • Kager
  • Madopskrifter
  • Opskrifter
  • Smørcreme
  • Snacks
  • Sommer
  • Søde sager
  • Sukkerfri
  • Tilbehør

Søg i emner

boller brownie brun farin brød chokolade chokoladekage creme fraiche dessert Fastelavn fløde fondant frosting fuldkorn fuldkornshvedemel fødselsdag gær hasselnødder havregryn hvedebolle hvid chokolade jul kaffe kage kanel kokos kokosmel kransekage krymmel mandler marcipan mel mousse muffins nødder rørsukker småkage småkager smør smørcreme sommer sukker tapas uden mælk uden æg vanilje

© 2020 bentebager.dk

Ingen resultater
Vis alle resultater
  • Forside
  • Opskrifter
    • Alle opskrifter
    • Brød & boller
    • Cookies & småkager
    • Desserter
    • Fødselsdag
    • Glutenfri
    • Jul
    • Kager
    • Madopskrifter
    • Smørcreme
    • Snacks
    • Sukkerfri
    • Søde sager
    • Tilbehør
  • Blog
  • Om Bente Bager
  • Kontakt
  • Shopping links

© 2020 bentebager.dk

Ingen kage uden cookies ❤
Vi bruger cookies til at tilpasse vores indhold og annoncer, til at vise dig funktioner til sociale medier og til at analysere vores trafik. Vi deler også oplysninger om din brug af vores website med vores partnere inden for sociale medier, annonceringspartnere og analysepartnere. Vores partnere kan kombinere disse data med andre oplysninger, du har givet dem, eller som de har indsamlet fra din brug af deres tjenester. Cookie indstillingerJeg accepterer
Cookie- og privatlivspolitik

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR