Kan du huske da Søren Ryges kringle blev landskendt? Det var egentlig ikke Søren, der lavede den, men kogekonen Anne Margrethe fra Hirtshals. Da Søren smagte hendes kringle, blev han så begejstret, at han udnævnte den til verdens bedste kringle. Han fik opskriften af Anne Margrethe, og han lærte at lave den selv. I dag anses den for at være Danmarks bedste kringle.
Den er også god, hvis man godt kan lide kanel og kardemomme i kringle. Der er jeg så ikke den store fan, må jeg indrømme. Måske fordi jeg ikke tilhører samme generation som hverken Anne Margrethe eller Søren Ryge? Jeg prøvede kringlen ligesom alle andre bageglade, da programmet kørte på DR, og selve dejen synes jeg er god.
Fremgangsmåden til denne kringle er taget lidt efter Søren Ryges kringle, men fordi jeg ikke er så pjattet med det originale fyld, blev det hurtigt lavet om 🙂 Selve dejen har jeg også modificeret så meget, at jeg var nødt til at skrive det rent. Den originale er f.eks. med fast margarine, og det er dømt helt ude i mit køkken 😆
Kringlen kan laves halv-åben eller lukket, formet som krans, kringle eller stang. Denne gang har jeg lavet den lukket, og formet som stang, det er lettest at skære af, men det gør du jo bare som du har lyst til 😅
Den originale opskrift på Sørens Ryges kringle / Anne Margrethes kringle, finder du på DR her.
Hvis du synes, det er for besværligt med sådan en kringle, så kan jeg anbefale at du prøver den hurtiglavede æblestang. Den er super let at lave, og er med bagepulver istedet for gær. Det er ikke altid, jeg har gær på lager, så den opskrift har reddet min trang til kringle flere gange 😋
Kringle med marcipan og rosiner
Ingredienser
- DEJ:
- 50 g frisk gær
- 2 dl lunkent vand, lillefingervarmt
- 1 tsk salt
- 3 spsk sukker
- 3 æg
- 325 g hårdt smør
- 500-600 g hvedemel
- FYLD:
- 200 g smør
- 200 g sukker
- 1 tsk vaniljesukker
- 100 g marcipan
- 150 g rosiner
- PENSLING:
- 1 æg
- 50 g perlesukker
- 50 g mandler
Sådan gør du
DEJ:
- Smulr gær ned i det lunkne vand og tilsæt salt, sukker, æg og smør hakket i mindre tern.
- Sæt dejen til hævning ca. 30 minutter.
- Når det bobler i skålen, tilsæt da 500 g mel og ælt dejen godt igennem til den bliver blød og elastisk. Det er muligt, der skal mere mel i, men brug så lidt som muligt, gerne omkring de 500 g.
- Sæt dejen til hævning 1 time.
- Hæld dejen ud på et melstrøget bord, kom lidt mel ovenpå dejen, og rul ud til en plade på ca. 45×55 cm. Drys med mere mel hvis dejen klistrer.
- Opdel dejen i 3 på den lange led.
FYLD OG SAMMENLÆGNING:
- Varm smør, sukker og vaniljesukker i en gryde til det bliver en tyk masse. Lad det køle en smule.
- Riv imens marcipan på et groft rivejern og find rosinerne frem.
- Fordel den lune sukkermasse på de 3 stænger og derefter marcipan og rosiner.
- Fold enderne ind og luk kringlen ved at folde siderne op. Klem dejen lidt sammen så det ikke falder fra hinanden. På det her tidspunkt er kringlen ikke særlig pæn, men det skal nok blive godt 🙂
- Læg stængerne over på en bageplade og fold evt. lidt bagepapir til at lægge imellem kringlerne, hvis du bager dem alle på én gang.
- Sæt stængerne til hævning ca. 30 min. mens ovnen varmer op til 225°. Tag imens ægget til pensling ud, så det kan blive tempereret.
PENSLING:
- Slå ægget ud og pisk godt med en gaffel, tilsæt evt. 1 spsk vand hvis det hænger for meget sammen.
- Pensl forsigtigt kringlen med æg. Det er meget vigtigt, ægget er tempereret, så kringlen ikke falder sammen.
Drys med perlesukker og hakkede mandler og sæt i forvarmet ovn på 225°, skru derefter ned på 220° og bag 16-20 min.
Den bliver flot gyldenbrun ved bagning, serveres lun til en god kop kaffe eller te 😋
Velbekomme ❤