Jeg er vild med jordbærtærte! Det minder mig om at sommeren kommer lige om hjørnet, hvor vi kan sidde længe på terrassen eller lave snobrød over bål. Denne tærte er lavet af årets første jordbær fra drivhuset 😀
Der findes efterhånden mange jordbærtærter, og ikke alle er lige gode efter min smag. Dem man køber bliver mindre og mindre, og der er langt mellem dem med marcipan. Derfor har jeg nu lavet denne kombination, “mit alles”. Der er den normale jordbærtærte, men med chokolade, kransekagekant og den rigtige jordbærsirup. Og ja, jeg ved godt, noget kan undværes eller erstattes med f.eks. ribsgele, men det er altså ikke det samme. Hvis det skal være ekstra godt, er det denne opskrift, jeg bruger.
Der er typisk en rest mørdej tilbage. Den gemmer jeg i køleskabet og bruger til noget andet indenfor en uge. Hvis jeg ved på forhånd, jeg ikke kommer til at bruge det, fryser jeg det ned. Så kan det holde sig 1-2 måneder.
Jeg bruger altid “ren, rå” marcipan fra. f.eks. Odense (man er vel fra Fyns land), medmindre jeg selv laver marcipan selvfølgelig 🙂
Pynten, ja, den kan man teknisk set undvære, men jeg synes nu det giver lidt ekstra at komme pistacienødder på, både pga farven og det ekstra knas, det giver.
Hvis din tærteform er pæn, kan du vælge at servere den i formen. Så slipper du for at frigøre den senere. Hvis den ikke er så pæn, og er uden løs bund, så foreslår jeg et stykke rundt bagepapir til bunden af fadet. Så er det lidt lettere at frigøre fra formen. Nr.1 er naturligvis en tærteform med løs bund ❤
Jordbærtærte med det hele
Ingredienser
- MØRDEJ
- 300 g mel
- 150 g fast koldt smør
- 100 g flormelis
- 1 æg
- MAZARINMASSE:
- 125 g ren, rå marcipan
- 75 g sukker
- 50 g smør, blødgjort
- 1 æg
- KRANSEKAGEMASSE:
- 200 g ren, rå marcipan
- 100 g flormelis
- 60 g æggehvide
- CHOKOLADE:
- 25-30 g mørk chokolade
- VANILJECREME:
- 2 æggeblommer
- 2 spsk sukker
- 1 spsk majsstivelse
- 2,5 dl mælk
- Korn fra 1/2 vaniljestang
- JORDBÆR:
- 300-350 g friske jordbær
- JORDBÆRGELE:
- 100 g jordbær
- ca. 1 tsk sukker
- 1 blad husblas
- PYNT (kan udelades):
- 10 g usaltede pistaciekerner
Sådan gør du
CREME:
- Flæk den halve vaniljestang og skrab kornene ud med en kniv.
- Brug en lille smule af sukkeret til at fordele vaniljekornene.
- Pisk æg og resten af sukkeret sammen i en lille gryde.
- Pisk majsstivelse og mælk i.
- Kog op under konstant piskning til det bliver tykt.
- Tag af varmen og smag til med vaniljekornene. Vær sikker på, de er godt fordelt i cremen.
- Hæld det over i en kold skål og dæk med husholdningsfilm helt nede på overfladen af cremen, for at undgå kondens. Stil i køleskabet til det bliver helt koldt mens resten laves.
MØRDEJ:
- Fordel det kolde smør i tern i melet med fingrene, til det føles som revet ost. (Kan med fordel laves i foodprocessor)
- Tilsæt flormelis og rør til det er jævnt fordelt (kan også tilsættes i foodprocessor)
- Saml blandingen med ægget til en ensartet dej.
- Udrul dejen mellem 2 stykker bagepapir til ca. 3 mm tykkelse i en cirkel, der kan dække tærteform inkl. siderne. (Tærteform ca 24 cm i diameter)
- Placer dejen i formen, og tryk den fast langs siderne. Kør med en kagerulle langs kanten af formen for at trykke det overskydende mørdej af, så kanten bliver pæn.
- Stil på køl.
MAZARINMASSE:
- Riv marcipanen og bland godt med sukker (ælt evt. med fingrene)
- Rør sammen med tempereret smør til det er jævnt fordelt.
- Rør til sidst ægget i massen.
- Tag formen med mørdej ud af køleskabet og fordel mazarinmassen jævnt i bunden med en ske.
- Bag i ovnen 10-11 min. ved 200° til den er let gylden.
KRANSEKAGEMASSE:
- Ælt marcipan sammen med det meste af flormelis.
- Tilsæt æggehvide og resten af flormelis skiftevis til det er helt blandet.
- Kom i sprøjtepose med takket tylle, f.eks. 32 Wilton og lav “dutter” rundt i kanten af tærten. Der er masse nok til ca. 2 runder af “dutter”, men hvis du ikke foretrækker så meget kransekage, så nøjes med en runde og lav petit four af resten.
- Bag videre i ovnen 10-12 min til den er lysebrun
- Lad den afkøle helt, enten i formen, eller frigjort fra formen mens den stadig er lun.
CHOKOLADE OG CREME:
- Smelt chokoladen og fordel ovenpå den bagte, afkølede mazarinmasse.
- Rør lidt rundt i den kolde vaniljecreme og fordel den i bunden ovenpå chokoladen i et jævnt lag. Placer så vidt muligt cremen indenfor chokoladen, så er det lettest at lave en pæn kant med jordbærrene.
JORDBÆR:
- Skyl bærrene og nip enderne af. Lad dem tørre lidt på et rent viskestykke.
- Skær bærrene i ensartede skiver (eller halver dem bare, hvis bærrene er små eller hvis du ønsker at pynte med halve jordbær istedet).
- Placer de midterste og pæneste skiver af bærrene rundt i kanten af tærten, så cremen og chokoladen er gemt. Gem de små sider af jordbærrene, der ikke skal bruges til pynt.
- Fortsæt med at lægge “ringe” af bærskiver på tærten til midten er nået. Brug evt. nogle af de helt små stykker jordbær til midten af tærten.
- Der går ca. 300 g jordbær til tærten.
JORDBÆRGELE OG PYNT:
- Læg husblas i en dyb tallerken med koldt vand 7-10 min. til det er helt blødt.
- Hæld imens resten af jordbærrene, de små jordbærender, op i en gryde (ca. 100 g.) Mas dem lidt og kog dem igennem nogle minutter til de danner saft.
- Hæld jordbærmassen gennem en sigte, pres evt. ned i sien med bagsiden af en ske, for at få det hele med. Der bliver ca. 0,4 dl jordbærsaft.
- Skyl gryden og hæld saften tilbage i gryden. Tilsæt 1 tsk sukker og kog det op. Tag det af varmen.
- Vrid den opblødede husblas fri for vand og rør den i jordbærsaften mens den smelter. Bliv ved med at røre til det er helt fordelt. Lad det køle til lillefingervarmt og fordel med pensel på jordbærrene.
- Hak pistaciekerner og drys henover tærten.
Sæt på køl til servering ❤