Til et ostebord eller tapas er et glas med søde honningmarinerede nødder et “must”. Gerne sammen med noget salt, som f.eks. pistacienødder eller saltmandler. Honningmarinerede nødder til ostebordet er nemme at lave, og er bedst, hvis de får lov til at trække natten over. Når du får gæster og skal servere nødderne til ost, er det nu også meget rart at de kan laves et par dage før.
Prøv i øvrigt også de lækre rugbrødsknas som alternativ til de lyse kiks eller flutes. Det mørke brød er lækkert sammen med ost og nødder.
Tapas
Tapas er navnet på små, spanske retter, der kan bruges enten som små appetitvækkere, eller sættes sammen til et helt måltid. Her i huset serverer vi typisk tapas på et såkaldt charcuterie board (åbner i nyt vindue). Det er egentlig bare tapas elementer samlet på et skærebræt eller fad. Vi finder det, vi kan lide, og deler det op på 2 skærebrætter. Det ene med en blanding af milde og fyldige oste, hårde og bløde, sammen med kiks, honningmarinerede nødder og vindruer. Det andet med specialiteter som f.eks. serano skinke, parmaskinke, chorizo pølse, og gerne sammen med lidt ost også, og surt og sødt. Her de syrlige cornichoner (meget små agurker) og tørrede abrikoser og granatæblekerner.
Vi plejer også at lave en stor omgang pesto, det passer super godt til. I det hele taget er vi ikke så bange for at sætte noget sammen, det kan være ret spændende at sammensætte på kryds og tværs, og dermed få nye smagsoplevelser. Hvis du ikke har så mange elementer, kan du måske samle det hele på ét fad. Prøv dig lidt frem, og find evt. inspiration på Pinterest (åbner i nyt vindue), hvis du har lyst til at prøve kræfter med sådan en servering ❤
De honningmarinerede nødder kan godt holde sig nogle dage, og vi spiser gerne “resterne” til en omgang kiks og ost en hverdagsaften 😆
Honningmarinerede nødder
Ingredienser
- 1 dl mandler
- 1 dl hasselnødder
- 1 dl valnødder
- 1,5 dl honning
- 1 økologisk appelsin
Sådan gør du
- Rist nødderne 10-12 minutter i ovnen ved 150° Læg hasselnødderne lidt for sig selv på pladen.
- Gnid hasselnødderne lidt i et rent viskestykke, så den brune hinde drysser af. Det gør ikke noget, hvis det hele ikke falder af, så får de bare et mere rustikt udseende. Kassér hinderne.
- Riv skrællen fra appelsinen fint.
- Press saften ud af appelsinen, hæld det gennem en si, så klumper af appelsinkød ikke kommer med.
- Kog honningen op i en gryde sammen med appelsin skræl og -saft.
- Kom nødderne ned i blandingen og lad dem simre et par minutter.
- Hæld det op i et skoldet glas og stil dem på køl natten over, så de er kolde når de skal spises.