Kan du huske citronfromagen fra 80’erne, eller har du først lige opdaget den?
Jeg er selv opvokset i 80’erne, og det var en af mors go-to desserter, når der kom gæster. Især når min moster og familie kom på besøg. -Og det gjorde de tit, for de boede ikke særlig langt væk, og mine søskende og jeg kunne lege med vores kusiner på samme alder. Min mor og moster kunne snakke i timevis mens der var gang i strikkepindene. Og min far og onkel? De tog tit ud og fiske. Der var nok også mere ro 😆
Når de kom hjem fra fisketuren, var der citronfromage på bordet ❤
Jeg må indrømme at jeg havde en lang periode hvor jeg ikke spiste citronfromage. Måske fordi jeg fik rigelige mængder som barn, eller måske fordi den simpelthen ikke var moderne mere. Jeg stod heller ikke lige og forsøgte mig med husblas i mine unge dage. Det var bare ikke noget jeg gjorde. Først da jeg flyttede sammen med min kæreste, begyndte jeg at genoptage det med at lave ordentligt mad, bage og lave desserter.
Hvis du mangler en dessert til en 80’er temafest, er denne også ideel. Server den evt. i mindre tapas-skåle sammen med andre desserter. F.eks. den gode æblekage med makroner, som du måske husker fra samme periode 😉
Mangler du et kostume til en 80’er temafest? Så kan du finde lidt forskelligt under “shopping links” (Fest og diverse) ❤
Uanset om du serverer den til temafesten eller som nutidens dessert, er jeg sikker på, den bliver et hit.
Citronfromage
Ingredienser
- 3 blade husblas
- 3 æg
- 100 g sukker
- 1 tsk fint revet citronskal (fra økologisk, usprøjtet citron)
- 0,5 dl friskpresset citronsaft
- 2,5 dl piskefløde
- Evt. lidt mynteblade til pynt
Sådan gør du
- Læg husblas i blød i koldt vand, ca. 5 minutter
- Pisk imens æg og sukker til en tyk og luftig æggesnaps
- Tag husblas op af vandet, og smelt det ved svag varme i en lille gryde. Det er vigtigt at det ikke er for varmt
- Imens der piskes i æggeblandingen: Hæld husblas i en tynd stråle ned i æggeblandingen
- Tilsæt citronsaft og citronskal
- I en anden skål: Pisk fløden til en let skum
- Tag ca. 1/4 af flødeskummet fra til pynt, og vend forsigtigt resten af flødeskummet ned i æggeblandingen
- Fordel fromagen i 4 små skåle eller glas, og stil dem tildækket på køl i mindst 3 timer. Gerne til dagen efter.
SERVERING: Pynt med flødeskum og mynteblade
TIP: Kan også pyntes med usaltede pistacienødder eller kandiserede citronstrimler