Jeg prøvede denne bønnebrownie på det lokale julemarked, hvor en masse kunstnere og specialbutikker havde små boder. En af boderne var fra Ø-haven, og de har specialiseret sig i økologiske, tørrede og spiselige blomster. De er flotte som pynt, og er helt uden laktose og gluten, som nogle jo ikke tåler. Nogle af blandingerne er blandet med lidt frø som her sesam. Det giver lidt ekstra crunch til kagen, salaten, eller hvad du nu vil bruge det til 🙂
Jeg var nødt til at spørge, om jeg måtte bruge opskriften på denne konfektagtige kage på min blog, og det fik jeg heldigvis lov til. Jeg har dog lavet en enkelt ændring. Det var nu mest af praktiske årsager, da jeg synes det var for svært at finde appelsinolie i en fysisk butik. Der er slet ikke sådan noget i min lille by med kun 2 supermarkeder, så det blev til appelsinskræl i stedet. Den kunne jeg købe færdigtørret i et lille brev, pyh 😅
Denne veganske og glutenfri brownie er jeg begejstret for af flere grunde. Jeg har tit manglet en god opskrift, når jeg har veganske gæster, og jeg kender mange, der har større eller mindre problemer med gluten eller laktose. Denne bønnebrownie kan jeg selv lide, og jeg er ellers rigtig glad for den almindelige brownie 😉 Udlad kun mangosirup, og vupti, så er den også sukkerfri 😉
Tørrede blomster er helt glutenfri
Den blanding, jeg har brugt er “Økologisk sesam mix med blomster og salt”. Den er super flot i farverne, prøv selv at se herunder. 😍 Man kan ikke rigtig smage saltet, det virker mere som en smagsforstærker, der giver lidt ekstra.
I det almindelige standardkrymmel, der kan købes i supermarkederne, kan der være gluten i. Jeg var faktisk ikke klar over det, før en forælder til en meget ramt pige fortalte mig det. Hun kan ikke tåle hverken gluten eller laktose, så når der er uddeling i klassen ved fødselsdage, sender vi lige et billede af listen over ingredienser til hendes mor. Så læser hun igennem, om det er “sikkert” at bruge.
Hvis du bruger tørrede blomster, kan du være helt sikker på at der ikke er sådan noget i. Blandingerne fra Ø-haven har de smukkeste farver og er helt naturlige. Fx den smukke morgenfrue eller kornblomst, som jeg har i den blanding, jeg har brugt på denne bønnebrownie. Jeg har selv prøvet at tørre kornblomst, men jeg synes ikke jeg kunne bevare farven på samme måde som dem fra Ø-haven. Det ER nu også noget lettere at købe dem færdige på glas, med god holdbarhed 🙂
Det er min plan at jeg skal bruge den blå kornblomst til nogle fyldte chokolader. bare lige et enkelt kronblad oven på hver som pynt kunne se super flot ud. Måske med en guldflage også 😍
Chokolade kan også indeholde gluten eller laktose
Det er også vigtigt at bruge den rigtige chokolade for at undgå gluten og laktose. Derfor har jeg her brugt en mørk chokolade, nummer 815 fra Callebaut på 57,9%. Mælkechokolade indeholder ofte laktose, og der kan også være gluten i helt almindelig chokolade. Det kan være fx maltekstrakt, som der er gluten i. Det tænker man ikke så meget over, hvis man ikke selv er ramt af allergi.
Hvis jeg ikke har overbevist dig endnu, og du er mere til den almindelige brownie, kan du finde opskriften på brownie her, eller en anden vegansk udgave her.
Bønnebrownie - vegansk, glutenfri og laktosefri
Ingredienser
- 130 g solsikkekerner
- 4 spsk usødet kakaopulver
- 1 dåse sorte bønner, skyllet og drænet
- 200 g kogt hokaidogræskar, eller 200 g søde kartofler
- 50 g dadler
- 50 g tørrede abrikoser (kan erstattes af 50 g dadler)
- 1-2 spsk olivenolie
- 1-2 tsk tørret appelsinskræl, eller 8-10 dråber appelsinolie
- 3/4 dl mangosirup (udelades hvis kagen skal være sukkerfri)
- PYNT:
- 150 g mørk chokolade 57-70%
- 1 spsk økologisk Sesam mix med blomster og salt fra Ø-haven
Sådan gør du
- Sæt ovnen på 175 g, alm. ovnvarme
- Skær græskaret ud i mindre stykker og kog det ca 10-20 minutter, alt efter størrelse på græskarstykkerne. Lad dem afkøle mens du går videre.
200 g fylder ikke særlig meget, men jeg koger altid lidt ekstra, så jeg ved, der er nok. Så lidt fylder det i rå vægt:
- Kværn solsikkekernerne til mel i en foodprocessor eller god minihakker, og hæld det derefter op i en anden skål.
- Sigt usødet kakao op i solsikkemelet og bland det godt sammen.
- Bland også appelsinskræl i melblandingen, og stil til side mens du laver det næste.
- Bland nu resten af ingredienserne (ikke pynten selvfølgelig) i foodprocessoren. Altså de skyllede, sorte bønner fra dåse eller karton, kogt og moset græskar, dadler, abrikoser, olivenolie og mangosirup. Det bliver til en fin, homogen masse.
- Tilsæt melblandingen og rør igen til det er godt blandet.
- Læg bagepapir i et fad str. ca 25×25 cm. (Mit fad er 21×29 cm, det passede også fint)
- Fordel dejen jævnt, og læg endnu et stykke bagepapir henover, så det ser sådan her ud:
- Bag kagen ca. 40 minutter ved 175 g. Overfladen vil krakelere en smule, det er helt normalt. Her har jeg taget bagepapiret af lidt for tidligt, så noget af kagen kom med 🙄 Næste gang vil jeg køle den mere af 😉
- Smelt nu chokoladen som du plejer. Det kan være i mikrobølgeovnen, over vandbad eller i en chokoladesmelter.
- Fordel chokoladen jævnt.
- Fordel de tørrede blomster henover i et jævnt lag og lad kagen køle helt af, evt. på en rist som her
- Skær den ud i passende stykker og server. Velbekomme
TIPS:
- Kagen opbevares på køl, 5-6 dage
- Fryseegnet uden pynt
- Den kan laves sukkerfri ved at undlade mangosirup
- Hvis du bruger almindelig krymmel i stedet, så kan der være gluten i
- Hvis du bruger almindelig mælkechokolade, er der laktose i
- Hvis der er rester af græskarmos, kan du bruge det til at komme i en bolledej eller kartoffelmos
- Resterne af det rå græskar kan du skære ud og bage som alternativ til kartofler.
- Hvis du ikke har en foodprocessor, så brug en minihakker og opdel ingredienserne, så dadler og abrikoser laves sammen fx, og så bland til sidst