Bamseboller med fuldkorn holder sig gode til dagen efter. Det er altså rart, hvis de skal med på tur, eller hvis man vil have dem både til kaffen og morgenmad dagen efter.
I stedet for fuldkorn kan du sikkert bruge Hvid Hvede, eller bare udskifte det til almindeligt hvedemel. Min mave er bare ikke så glad for de helt lyse boller, så jeg vil gerne have lidt fuldkorn i 😂
Jeg har brugt en røremaskine til bollerne, for de skal æltes temmelig længe. Jeg har både Ankarsrum* (assistent) og Kenwood XL*. Til sådan en dej, der skal æltes godt igennem, foretrækker jeg Ankarsrum, for den bliver stående imens den ælter. Hvis jeg bruger Kenwood, skal jeg blive stående ved siden af den. Hvis ikke, hopper den ned fra bordet, når den får fat 😂 Hvis du har en røremaskine, kender du den sikkert godt nok til at vide, hvor meget du kan skrue op i hastighed.
Undervejs i æltningen kan dejen godt virke en smule klistret, men du skal ikke komme mere mel i. Du kan godt blive fristet til at komme mere mel i, men så bliver de tørre. Hvor lang tid du skal ælte dejen, kommer an på, om du ælter i hånden eller bruger røremaskine. Og i så fald, ved hvilken hastighed. Hvis du ælter i hånden skal du regne med minimum 15 min. Bruger du røremaskine, er det nok et sted mellem 10 og 15 min.
Der sker jo noget helt magisk; dejen bliver smidig og elastisk at arbejde med. Du kan især mærke det, hvis du ælter i hånden. Det starter som en meget klistret dej, og bliver mere og mere elastisk og spændstig efterhånden som der kommer mere luft ind i, og glutentrådene dannes.
Denne gang har jeg penslet bollerne flere gange. Først med vand undervejs i hævningen, dernæst med æg 2 gange. Jeg bruger forskellig typer af pensling, alt efter hvad jeg lige har lyst til. Denne gang havde jeg lyst til at de skulle skinne 😄 Se evt. denne oversigt over 10 forskellige forslag, hvor forskellen er ret stor ❤
Bamseboller med fuldkorn
Ingredienser
- 2,5 dl mælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 75 g stuetempereret smør
- 375 g hvedemel
- 50 g fuldkornshvedemel
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
Sådan gør du
- Lun mælken til den er lillefingervarm (den skal ikke føles hverken varm eller kold)
- Opløs gær i mælken
- Tilsæt resten af ingredienserne, først de flydende og bløde, hvis du bruger røremaskine.
- Ælt dejen helt glat og elastisk, det tager ca. 10 minutter på maskinen, måske mere alt efter hastighed. Dejen vil føles meget klistret i ca. 10 minutter, så begynder den at blive mere spændstig. Det er vigtigt, at dejen ikke bliver æltet for meget, for så bliver den klistret igen
- Lad dejen hæve ca. 1 time overdækket med plastik (brug. evt. en frysepose, der er klippet op)
- Drys en smule mel eller olie på bordet, og hæld dejen ud på bordet
- Vej dejen af, hvis du vil være sikker på at få lige store boller (mine vejer ca. 67-68 g/stk.)
- Form 12 boller. Tag hver bolleklump og stram den op. (Gør klumpen lidt flad med hånden, og fold kanterne ind mod midten, lidt som en fastelavnsbolle, bare uden fyld) Vend bollen med samlingen nedad, og lad den rulle rundt på bordet inde i håndfladen, der gøres lidt hul.
- Bollen er nu fast og flat på overfladen. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir
- Pensl bollerne med vand og lad dem efterhæve ca. 30 minutter uden noget henover mens ovnen varmer op. Pensl gerne efter med vand 1-2 gange under hævningen
- Pensl nu med sammenpisket æg tilsat en lille smule vand, og bag bollerne ca. 10-12 minutter ved 220° alm. ovn. Hvis de skal skinne ekstra, så tag bollerne ud efter 6-7 minutter, og pensl en gang mere og sæt dem tilbage i ovnen. Hold øje med dem de sidste minutter. Når de lyder hule, når du banker let nedenunder dem, er de færdige.
- Lad dem køle af på rist.