Ankarsrum eller Kenwood, hvilken er bedst? Jeg bliver tit spurgt om, hvorfor jeg har en af hver, og hvorfor det behøver at være den store model. (Min mand er altid den første til at spørge 😆) Det korte svar er, at jeg har en af hver, fordi jeg bruger dem til forskellige ting, og her vil jeg dele mine erfaringer med dem. Begge maskiner har jeg købt hos KitchenOne*, min foretrukne online shop med køkkengrej efterhånden. De har faktisk alt, og plejer at være billigst 😎
Først lige lidt teknisk forskel på de to maskiner; En Ankarsrum er en røremaskine, forstået på den måde at det er selve skålen, der drejer rundt når maskinen kører, og armen med krog på bevæger sig ikke ret meget. Krogen giver en smule efter når den arbejder med dejen, men ellers ikke. Man kan sætte en dejskraber på samtidigt, der skraber langs skålens kant indvendigt, så alt dejen kommer med, uden man skal stoppe hele tiden og skrabe ned. Det er ret smart. Herunder kan du ude til venstre se dejskraberen på Ankarsrum, mens dejen kører rundt om dejkrogen.
På Kenwood’en er det lige modsat. Her står skålen helt stille, og armen med piskeris mv. er det, der bevæger sig. Der er ikke noget, der automatisk skraber ned ad siden, så man skal indimellem stoppe maskinen, løfte armen, og skrabe dej ned fra siderne for at få det hele med. Det kan også være nødvendigt at skrabe lidt i bunden, for selvom man kan indstille piskeris og K spaden i højden, kommer den ikke altid helt ned til bunden. Til gengæld er det let at tilføre ingredienser imens den kører, fordi skålen står stille. Der fås endda en sliske, så det er ekstra nemt.
Tilbehør
Begge maskiner fås med et hav af tilbehør, som f.eks. kødhakker, blender mv. Jeg har den store pakke til min Ankarsrum, og jeg havde derfor ikke brug for at købe den helt store pakke til Kenwood. Herunder ser du den giga-pakke, jeg har til Ankarsrum. Med den kan jeg lave alt muligt som f.eks. brød, kager, pølser, leverpostej, smoothies, vaniljekranse. Man kan faktisk få meget mere end det her, som pastamaskine osv.
Lignende “pakker” fås som sagt også til Kenwood.
Til Kenwood’en prioriterede jeg den store skål og pakken med 5 forskellige værktøjer. Ja, og så slisken, der lukker af mellem skål og pisker, og dermed samtidig beskytter små pilfingre. Kenwood’en er god til at piske, og hvis du har den ekstra krog til at vende mousse sammen med, kan den bruges til det ved lav hastighed. Herunder ses det tilbehør, jeg har til min Kenwood.
Jeg er aldrig blevet fortrolig med dejkrogen til Kenwood, men mange er glade for den. Det er vigtigt for mig at understrege, at dette er min personlige oplevelse, for jeg kan mærke at mange Kenwood-brugere ser den som den ultimative maskine, der er bedst no-matter-what. Det er et lidt ømtåleligt emne, måske fordi brugerne aldrig har prøvet andet. Måske fordi jeg fik den som nr.2 og har været vant til Ankarsrum. Måske er det fordi, Kenwood er blevet “branded” bedre, så den derigennem er blevet “den eneste ene” i den sammenhæng. Jeg kan nu godt huske, da KitchenAid var den eneste rigtige, og det er den ikke så meget i dag, så popularitet kan hurtigt ændre sig…
Hvis jeg skal arbejde med en dej, der er lidt fast, som en gærdej f.eks., er min oplevelse at Kenwood’en begynder at “danse” lidt rundt på bordet. Det er ikke, fordi den ikke kan klare en god portion dej, men når kraften kommer oppefra, altså via krogen, så har den et andet tyngdepunkt. Jeg kan heller ikke starte ud med dejkrogen, og jeg hører fra andre, at de starter med K-spaden indtil dejen er samlet, for derefter at skifte til dejkrogen. Af disse årsager bruger jeg kun maskinen til “bløde” deje og til at folde f.eks. æggehvider i dej til sidst, hvor jeg vil bevare luftigheden i æggene.
Min første maskine
Den første maskine jeg fik var Ankarsrum Assistent, og nøj, en maskine, den kører bare. Den er stabil uanset hvor meget gærdej jeg fylder i den. Sådan føles det i hvert fald, for jeg ganger gerne en opskrift med 2-3 stykker, når jeg laver brød. Min mor har samme model. Den er mere end 30 år gammel, og kører stadig som en drøm. Ankarsrum larmer ikke ret meget, den er faktisk overraskende lydsvag, også når man skruer op for hastigheden.
Ankarsrum har kraften i bunden, som så drejer skålen rundt. Når kraften er helt nede ved bordet, er den klippe-stabil. Den er også god til at piske, og det går super hurtigt. Det er heller ikke nødvendigt at skrabe ned her. Den skål, der følger med til at piske i, passer godt til piskerisenes størrelse.
Jeg er også vild med, at jeg kunne vælge mellem 14 forskellige farver (say what??) Bare i sort, er der 3 forskellige slags sort at vælge imellem. Det kan man altså ikke ved Kenwood… Det betyder jo, at du kan vælge lige præcis den farve, der passer ind i dit køkken, hvis du vælger en Ankarsrum. Er du til blå? Lilla? Gul? Jeg er sikker på, du kan finde lige den farve, der passer ind hos dig.
Hvis jeg skulle vælge…
Det kan være lidt svært at vælge mellem en Ankarsrum eller Kenwood, især fordi rigtige mange har Kenwood, og derfor ser det som den eneste mulighed. Det kommer efter min mening an på flere ting: Er det mest er brød eller kager, du bager? Vil du bruge den til andre ting som f.eks. fars? Betyder udseende meget for dig? Hvis jeg selv kun kunne vælge én maskine, ville jeg vælge Ankarsrum. Og det er ikke, fordi jeg havde den først (first love ❤). Den kan bare det hele. Jeg vender piskede æggehvider og lignende i dej med hånden med en dejskraber, hvis jeg skal lave sådan noget. Det er ligeså nemt som at skifte spaden ud på Kenwood, så det har aldrig været et problem.
Kenwood’en er god til større portioner, der skal piskes, og K-spaden er god til fx. smørcreme, men som sagt bruger jeg den ikke til faste deje. Når jeg skruer op for hastigheden, begynder den at ryste og “danse” lidt. Selv ved lav hastighed kan man se at “ledet” hvor man løfter armen op, giver sig. Måske kan den sagtens holde til det, men det ser ikke “sundt ud” for maskinen. Nogle af Kenwood’erne kan også godt larme. Jeg fornemmer at mange Kenwood-ejere er ret generede af det. Min er en Titanium XL, og jeg synes ikke det er så slemt med den, men jo, den har da en højere lyd end Ankarsrum, selv ved lav hastighed. Jeg bruger den mest til bløde deje, frikadellefars, flødeskum mv, men det er nok en vanesag, for Ankarsrum kan også sagtens bruges til det.
Kundeservice
Til sidst vil jeg lige nævne kundeservice. Du kan jo med begge mærker få en “mandagsmaskine”, hvor alt er galt, og her betyder kundeservice virkelig noget. Jeg havde problemer med at piske fløde i Ankarsrum f.eks., og jeg ringede til kundeservice. Den flinkeste mand bad om billeder af mine dele til maskinen, og ringede da han havde set dem. Det viste sig at jeg manglede et tandhjul, og hvis jeg ikke selv kunne finde det, og sætte det på, ville han fluks sende et nyt sæt til mig. DET kalder jeg service. Jeg fandt delen i skuffen 🙄, og testede med en deciliter fløde, jeg havde tilovers. Jeg måtte ringe tilbage og lægge mig fladt ned. Maskinen virkede bedre end jeg havde forestillet mig, og så endda kun med en enkelt deciliter.
Omvendt fik jeg ingen service af Kenwood. Jeg skrev til dem, fordi jeg ville bruge et produktbillede til dette indlæg. Jeg fik afslag i en enkelt linje, på svensk endda, at jeg skulle være forhandler for at bruge deres billeder. Takket være KitchenOne*, har jeg alligevel kunne fremskaffe billeder, da jeg fik lov til at bruge deres 😎
Jeg håber, du er blevet lidt klogere på, hvilken maskine , der passer bedst til dit behov ❤ Hvis du vil se mere til Ankarsrum, har jeg lavet en samling med demonstrationsvideoer, som du kan finde her.