Opskriften på vaniljekranse til sprøjtepose har været noget tid undervejs. Jeg har tidligere bare taget den lette løsning, og brugt den populære opskrift, den fra Blomsterberg. Den er meget populær, men har bare ikke været helt rigtig for mig. Jeg kan bedre lide smagen af de vaniljekranse, jeg normalt kører igennem en kødhakker. De er jo bare lidt besværlige at lave, hvis man ikke har en køkkenmaskine som fx. Ankarsrum Assistent*, og tager længere tid.
Disse er nemme at sprøjte ud af posen, uden at man skal trykke så kraftigt at posen kan sprænge. Det har været meget vigtigt for mig, for det ER da irriterende når sådan en pose sprænger midt i det hele.
Husk at starte dagen før, så alle ingredienser har stuetemperatur, det er meget vigtigt. Aftenen før jeg skal bage, tager jeg en blok smør og sætter på køkkenbordet. Jeg lægger også et æg frem, så det ikke er helt koldt, når jeg dagen efter skal slå det ud.
Det er også vigtigt at bruge en stjernetyl med en stor åbning. Herunder er lidt forskellige stjernetyller, så du kan se forskellen. Dem helt til venstre i billedet er fra mit sæt af mindre tyller. De kan ikke bruges til denne opskrift, da åbningen er for lille til at dejen kan komme pænt igennem.
Du genkender måske 1M tyllen? Den bliver brugt til mange forskellige ting, men til denne opskrift vil rillerne blive for dybe, og der vil ikke være så mange af dem. Det kan dog godt lade sig gøre at bruge 1M til denne opskrift, men der skal presses lidt mere for at få dejen igennem. Tyllerne fra deBuyer har en stor åbning, så kransene vil blive meget store hvis jeg brugte dem.
Den jeg har brugt er Blomsterbergs stjernetyl med diameter på 12 mm. Det betyder at den har en åbning på 12 mm, og er derfor ret stor, men uden at blive for voldsom. Det gør at det er nemt at sprøjte dejen ud uden at det skal presses helt vildt. Den har en del riller, og da de ikke er så høje. giver de et fint mønster.
Den er købt i den lokale “Kop og Kande” butik, jeg spurgte bare efter Blomsterbergs stjernetyl med 12 mm i diameter. Så ved de lige hvad det er for en 🙂
Den ser sådan ud:
Og se så lige hvor fine de blev 😍❤
Vaniljekranse
Ingredienser
- 125 g sukker
- 1 vaniljestang
- 180 g hvedemel
- 60 g kartoffelmel
- 70 g fint mandelmel
- 200 g fast smør, stuetemperatur
- 1 æg, stuetemperatur
Sådan gør du
Dagen før:
- Tag smør og æg ud af køleskabet, og lad det stå på køkkenbordet og få stuetemperatur natten over
På dagen:
- Skrab vaniljekornene ud af stangen og fordel dem med lidt af sukkeret.
- Hak vaniljestangen helt fint
- Bland vaniljeblandingen og den hakkede vaniljestang med resten af sukkeret, kom det gerne op i en foodprocessor/blender/minihakker for at blande det ekstra godt
- Bland hvedemel, mandelmel og kartoffelmel i en ny skål. Rør det godt sammen.
- Tilsæt smørret, og rør til det er en ensartet dej
- Tilsæt vaniljesukkeret og saml dejen med ægget
- Tag noget af dejen op i en sprøjtepose med en stjernetyl med 12 mm åbning. Nøjes med maximalt en halv portion dej ad gangen, så er det lettest at sprøjte ud
- Sprøjt fine ringe og bag ca. 12-16 minutter ved 180 g varmluft, midt i ovnen, til de er flot gyldne. Bag en enkelt plade ad gangen.
- Afkøles på rist til de er sprøde
- Når de er helt afkølede, opbevares de i tætlukket kagedåse.
TIPS:
- Hvis du er så heldig at have 2 bageplader, så er det bedst at sprøjte på begge plader for at undgå at dejen flyder ud på den varme plade.
Ellers skal pladen afkøles lidt inden et nyt hold sprøjtes ud.