Måske er det bare mig, men jeg kan altså ikke lide den broccolisalat, man kan købe hos slagteren. De bruger ofte helt rå broccoli, og meget små bacontern, man ikke kan smage.
Det tager ikke mange minutter at lave den selv, og det smager virkelig meget bedre. Broccolien får også den rigtige farve. Når den lige får lov at ligge i kogende vand lidt, får den en skøn, grøn farve. Når den ikke har været i vandet, er den lidt bleg at se på. Den skal selvfølgelig ikke koges som når man ellers får broccoli som tilbehør.
Solsikkekernerne* kan erstattes med pinjekerner*. De er lidt blødere og har en skøn smag, men har ikke så meget “bid” som solsikkekernerne. Det er lidt en smagssag, tænker jeg. Du kan også bruge tranebær* istedet for rosiner*, det er også godt. Jeg har ikke så tit tranebær på lager, men rosiner har vi for det meste, og så er det jo nærliggende at bruge dem 🙂
Jeg bruger 18% creme fraiche i opskriften, og hvis du bruger en med en anden fedtprocent, er det muligt, du skal justere på mængden af balsamico. Hvis du f.eks. bruger 9% istedet, kan du prøve at nøjes med det halve først, og så smage det til. Det er lidt ærgerligt, hvis det hele smager af balsamico 😉
Nogle spiser broccolisalat som hovedmåltid, og det fungerer fint. Det er jo en slags alt-i-en salat med både kød og grønt. Andre bruger den som tilbehør sammen med ciabatta til en god steak eller til grillbordet om sommeren.
Salaten er flottest hvis man kun bruger hovederne, men det er jo madspild at kassere stokken helt. Hvis du fjerner bladene og det yderste lag på stokken, kan den bruges til flere ting. Prøv f.eks. at rive stokken, og kom den i kødsauce, hvor den er godt kamoufleret, hvis børn eller mand ikke er så vilde med grøntsager 😆
Nogle gange er hovederne ikke så store, så kan du skære stokken i mindre stykker, og bruge i salaten sammen med hovederne.
Broccolisalat
Ingredienser
- 1 stort broccoli
- 150 g bacon i skiver
- 0,5 dl solsikkekerner (ca. 30 g)
- 1 lille rødløg, finthakket (45-50 g)
- 1 dl rosiner (ca. 70 g)
- DRESSING:
- 2,5 dl creme fraiche 18%
- 2 tsk balsamicoeddike
- 1 tsk citronsaft
- 1 tsk rørsukker
- 0,25 tsk salt
Sådan gør du
- Skær broccoli i små buketter, og skær blade og det yderste lag af stokken af, hvis du ønsker den skal med i salaten. Skær den i mindre stykker.
- Læg buketterne (og evt. stokkedelene) i en skål, der kan tåle varme, og hæld kogende vand henover. Alle hoveder skal være dækket af vandet. Lad det stå og trække ca. 3 minutter, til buketterne har fået den flotte, grønne farve.
- Rist kernerne på en tør pande ved middel varme, til de har fået en flot, gyldenbrun farve. Pas på, de ikke brænder på, der skal røres i dem hele tiden. Hæld dem i en skål til afkøling, og tag evt. nogle få fra til pynt.
- Hæld vandet fra broccolien, hvis det passer med tiden.
- Skær bacon i mindre stykker, men ikke alt for små. Del f.eks. skiverne i 7-8 dele. Skær bare gennem flere lag bacon ad gangen, de bliver delt på panden, så det gør ikke noget, de hænger lidt sammen.
- Rist bacon til det er sprødt. Rør i dem ind imellem, så lagene bliver delt og alt kan blive stegt. Læg på fedtsugende papir og lad dem køle af. (Man kan bruge kaffefiltre eller køkkenrulle). Tag evt. nogle stykker fra til pynt.
- Hak løget fint og find rosinerne frem.
- Bland delene til dressingen godt sammen i en stor skål. Hold igen med balsamico, hvis du bruger en creme fraiche med lavere fedtprocent. Smag til med salt og evt. mere balsamico.
- Kom bacon, løg, kerner, rosiner og til sidst broccoli op i dressingen, og rør det rundt så dressingen er godt fordelt.
- Pynt med lidt bacon, rosiner og solsikkekerner hvis du har lyst og server ❤