Med en portobello salat får du en super lækker og lidt anderledes salat, der både mætter og smager frisk. De bløde, stegte portobello-svampe giver masser af smag og fylde, mens de sprøde asparges tilføjer lidt mere bid. Svampene suger godt med smag til sig, så steg dem gerne i en god olie, og krydr med salt og peber. Du kan også vende de hele svampe i olie, salt og peber, og grille dem i stedet.
Salaten er blandet med grønne blade – det kan være en helt enkel salatblanding, men rucola eller babyspinat giver lidt ekstra karakter og passer rigtig godt sammen med de andre ingredienser. I denne opskrift bruger jeg en salatmix fra Rema, der indeholder både rucola og babyspinat, men også rødbedeblade, og rød bladbede. Salatmix har også en super flot farvekombination, så den bruger jeg ofte til salater.
Smag, tekstur og det lille ekstra pift
Friske blåbær giver et lille sødt og syrligt pift, som gør salaten friskere og mere spændende. Det er måske ikke en kombination, man lige tænker på først, men det fungerer godt sammen med svampene og pestoen.
Generøse skefulde grøn pesto vendt i salaten, eller placeret i små portioner, binder det hele sammen og tilfører både smag og lidt cremet konsistens. Du kan bruge en færdiglavet pesto, men hvis du har tid, smager hjemmelavet selvfølgelig altid bedst. Det gør også salaten lidt mere fyldig og “sammenhængende”, så det føles som en ret i sig selv.
På toppen drysser du parmesanflager, som bidrager med en mild, salt smag. Også gerne lidt ristede pinjekerner, hvis du har dem ved hånden. De giver en god crunch og lidt nøddeagtig smag, der spiller godt sammen med både pesto og parmesan. Slut gerne af med lidt balsamicoolie vendt med lidt olivenolie, eller et par dråber balsamico-glace – det giver en god balance til det hele.
Salaten kan spises som et let måltid alene, fx til frokost, men passer også super godt som tilbehør til aftensmaden. Især til grillet kød, fisk eller noget vegetarisk med lidt bid i. Den er nem at lave, ser flot ud og smager af noget – uden at det bliver for tungt.
Portobello salat med asparges, parmesan og blåbær
Ingredienser
- 70 g grøn salat, fx salatmix fra Rema
- 1/2 bundt asparges, ca. 125 g
- 3 portobellosvampe
- 2 spsk grøn pesto
- Parmesanost i flager, efter smag og udseende
- ca. 20 g pinjekerner
- 100-200 g blåbær
- 1 tsk balsamicoolie
- 1 tsk olivenolie + lidt til stegning
Sådan gør du
- Vask og tør/slyng salaten
- Skyl blåbær godt og tag de bløde bær fra, hvis der er nogle
- Bræk enderne af asparges og kassér enderne. Skær den brugbare del af asparges i stykker á ca. 2 cm
- Skyl svampene godt og fjern forsigtigt hele stokken, det er kun toppen af svampen, der skal bruges
- Rist pinjekernerne på en varm pande, men de hele tiden vendes. Tag dem af varmen med det samme, når de begynder at blive brune. Det er ok at det ikke er overalt, de er brune. Hvis de får for meget, bliver de sorte, og dét smager ikke godt 😉
- Rist asparges på banden nogle minutter til de er sprøde og stadig har bid
- Skær svampene i strimler, og rist dem på panden med olie til de er sprøde og ikke afgiver så meget væde længere. Du kan også tør-stege dem, men jeg synes de bliver bedre med lidt olie
- Drys lidt salt og peber henover svampene mens de steger, og tag dem af varmen når de er færdige, så de lige kan afkøle lidt
ANRETNING:
- Fordel salaten i bundet af et fad
- Fordel asparges henover
- Fordel svampe i strimler og klatter af pesto
- Bland balsamico med olivenolie i en lille skål og dryp henover salaten
- Fordel parmesan i flager henover, brug evt. en kartoffelskræller til at lave flagerne
- Fordel til sidst blåbær og pinjekerner
TIP:
Svampene kan også grilles, vend dem da i olie inden, og vent med at skære dem i skiver
Asparges kan i stedet koges i letsaltet vand ca. 3 minutter