Vores søn elsker bare gifler, så vi har i længere tid købt dem fra Pågen når de var på tilbud. En dag havde jeg noget gær tilovers og besluttede mig for at prøve at lave dem, hvor svært kan det lige være? Svært nok, skulle det vise sig, for de hoppede og dansede rundt inde i ovnen. Jeg prøvede at lave nogle der stod alene, nogle i muffinform, men kønne blev de altså ikke, og de smagte mest som almindelige kanelsnegle.
Jeg holdt så en længere pause inden jeg prøvede igen. Denne gang med en ny taktik; ingen rulning af dej som ved snegle, istedet en foldning, så den blev mere “kantet”. Derefter et let, men bestemt tryk med en flad spatel inden de kom i ovnen, og så lykkedes det!
Jeg var helt euforisk fordi det lykkedes, så nu vil jeg dele den her 🙂
Kanelgifler
Ingredienser
- DEJ:
- 250 g hvedemel + ca. 25 g til udrulning
- 15 g gær
- 1 dl mælk
- 50 g smør
- 1 spsk kanel
- 2 tsk kardemomme
- 2 spsk rørsukker
- 1 æg + evt. til pensling
- REMONCE:
- 100 g smør
- 1 spsk kanel
- 3 spsk rørsukker
- 1,5 spsk brun farin
- 1 tsk hvedemel (kan udelades)
Sådan gør du
DEJ:
- Varm mælk og smør i en gryde.
- Lad det køle ned til lillefingervarmt og opløs gær i blandingen.
- Tilsæt krydderier, sukker og æg og bland godt sammen.
- Rør til sidst 250 g mel i. Vend dejen ud på bordet, og ælt yderligere 10-20 g ind i dejen, til den er smidig uden at klistre. Gem en lille smule af melet til udrulning.
- Form til en kugle og lad den hæve overdækket i 45 min. mens ovnen varmer op.
REMONCE:
- Blødgør smørret og bland det sammen med resten til en cremet masse.
FOLDNING:
- Drys lidt mel ud på bordet og rul dejen ud til et stort rektangel med størrelsen ca. 25×40 cm.
- Fordel remoncen på dejen.
- Fold ca. 5 cm. på den lange side.
- Fold igen og fortsæt til den er rullet helt til en aflang og kantet rulle.
- Skær den ene ende af, og for-rids stykker á ca. 3 cm., så er de lettere at gøre ens i størrelsen.
- Fordel de 12 pæne stykker med enderne nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Giv dem et let pres med en flad spatel for at undgå at de vælter under bagningen, og pensl dem med sammenpisket æg.
- Bag dem 13-15 min. ved 200°. Hvis nogle af dem alligevel er væltet lidt, så kan de rettes lidt op mellem 2 spatler mens de stadig er lune. Uanset form smager de forrygende ❤