Op til jul er vaniljekranse et must, og vi plejer at være flere om det. Jeg laver dejen, men når den skal gennem kødhakkeren, er ungerne med. De synes det ser sjovt ud, når de lange stjerne-strimler kommer ud af hullet 🙂 Jeg bruger min Ankarsrum Assistent* til opgaven, hvis du gerne vil se mere om, hvad den kan, har jeg lavet en samling af deres videoer her ❤
Husk at starte dagen før, så dejen er helt kold, når den skal gennem hakkeren. Så får man de flotte riller. Hvis dejen er for varm, smatter det hele lidt ud. Af samme grund tager jeg kun det stykke af dejen, jeg arbejder med, resten ligger på køl imens.
Portionen er forholdsvis stor, og hvis man ikke får bagt alle kranse den første dag, kan dejen godt ligge i køleskabet en uges tid, hvis den er pakket godt ind. Så kan man lave resten senere. Den rå dej og færdige kranse kan også fryses og senere tø op i køleskabet.
Kransene kan serveres alene eller som en del at et større fad som det herunder.
Da jeg var barn, elskede jeg simpelthen at være med til at lave vaniljekranse. Vi var 4 børn, far og mor, så der har været gang i køkkenet. Far var som regel den, der kørte dejen igennem, og så tog vi imod og formede til kranse. Ja, eller hjerteformede kranse blev det også indimellem 😆
Det var nu ikke alle, der blev lige pæne dengang, for sådan nogle varme børnehænder kan godt smatte det lidt ud. Det var nu ikke så vigtigt, for vi har fået nogle skønne minder, og de smagte jo skønt uanset udseende 🙂
Vaniljekranse
Ingredienser
- 250 g sukker
- 1 vaniljestang
- 375 g hvedemel
- 125 g kartoffelmel
- 375 g koldt, fast smør
- 100 g finthakkede, smuttede mandler
- 1 æg
Sådan gør du
Dag 1:
- Skrab vaniljekornene ud og fordel dem med et par spsk. af sukkeret.
- Hak vaniljestangen helt fint.
- Bland vaniljeblandingen og den hakkede vaniljestang med resten af sukkeret.
- Bland hvedemel og kartoffelmel i en ny skål.
- Skær smørret i mindre stykker og fordel i melet med hænderne.
- Tilsæt vaniljesukkeret og mandler.
- Saml dejen med ægget.
- Sæt dejen på køl overdækket til næste dag.
Dag 2:
- Forbered kødhakkeren med kageplade og stjerne.
- Tag et stykke af dejen, resten lægges på køl igen. Tag en ny portion dej efter behov, men vigtigt at den holdes kølig lige indtil den skal gennem maskinen, ellers er dejen ikke til at arbejde med.
- Lad den mindre portion dej gå gennem maskinen.
- Skær stænger af ca. 9-10 cm og form til kranse, der lægges på bageplade med bagepapir.
- Bag kransene midt i ovnen 8-10 min ved 180° varmluft.
- Afkøles på rist til de er sprøde.
- Når de er helt afkølede, opbevares de i tætlukket kagedåse.
TIPS:
- For at få den sidste dej ud af maskinen, kan man køre et stykke bagepapir igennem. Stop maskinen når der ikke kommer mere dej ud, så er bagepapiret kommet helt igennem.
- Rå dej og færdige kranse kan fryses, optøs i køleskab.
- Der kan være 25-30 stk på en bageplade, de flyder en smule ud ved bagning, så de skal sættes med lidt afstand.
- Bagepladen skal afkøles lidt efter den har været i ovnen, inden et nyt hold kranse lægges på.